Innehåll

CoolerMaster AquaGate Mini R120

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Produkten
Montering
Tester
Slutsats


Tack till SLC för att de bistod med produkten för recension.

01/12-05 | ficklampa | ficklampa alfakrull 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Ännu en gång har vi fått möjlighet att testa ett vattenkylningspaket. Denna gång kommer produkten från Coolermaster och är döpt AquaGate Mini. Till skillnad från traditionella vattenkylningssystem levereras AquaGate Mini färdigmonterat direkt från fabriken. Det enda man behöver göra är att installera kylanordningen i datorn. Att produkten kommer färdigmonterad är en trevlig lösning som antagligen kommer att uppskattas av många som aldrig varit i kontakt med vattenkylning tidigare. Ett moment som brukar avskräcka många potentiella köpare av vattenkylningssystem är nämligen svårigheterna att veta vilka delar som behövs och hur dessa ska kopplas ihop. Vi på redaktionen ser det enbart som positivt att det finns tillverkare som vill göra det lätt för sina kunder.

Samtidigt som vattenkylningssystem ofta medför fördelar som tystare och bättre kylning har det även en baksida. Ett vattenkylningssystem kostar en del mer samt kräver underhåll i form av att vätskan måste bytas och blocken rengöras, för att systemet ska prestera optimalt. Den produkt vi testar idag är avsedd för att minska dessa nackdelar genom att vara ”helt underhållsfri” samt billigare än de flesta vattenkylningskitt på marknaden.

Hur presterar då detta paket? Läs vidare så får du svaret.

Specifikationer

Kompatibilitet Intel: Socket 478, 603, 604 och LGA 775.
AMD: Socket A, 754, 939 och 940.
Material Vattenblock: Koppar.
Radiator: Aluminium.
Fläkt (variabel hastighet) 120 x 120 x 25 mm
800 ~ 2,800 varv per minut
21,3 ~ 35,32 dBA.
Hållbarhet Cirka 2 år.
Vikt 570 gram. (hela systemet).
Pris Cirka 1000 kr.

Coolermaster har två modeller av det här paketet, AquaGate Mini R80 och AquaGate Mini R120. Det som skiljer dem åt är storleken på radiatorn och fläkten. AquaGate Mini R80 är utrustad med 80 mm radiator samt en lika stor fläkt och AquaGate Mini R120, det system som vi testar idag, har en 120 mm radiator en lika stor fläkt. Enligt specifikationerna kan ni se att paketet passar de flesta av dagens processorer, vilket innebär att det kan användas av i stort sett vem som helst. Detta paket är endast för processorer! Moderkortet måste ha monteringshål runt sockeln, finns det inga hål går det med andra ord inte att montera/använda.

Livslängden har av tillverkaren beräknats upp till två år, det vill säga man ska alltså inte behöva byta vätska i systemet under den här tiden. Vätskan som systemet innehåller är blå till färgen och klarar lägst -30 grader samt högst 197,6 grader. Vad vätskan består av finns det dessvärre inga uppgifter om, det är en företagshemlighet.

AquaGate Mini kommer utrustad med en reglerbar fläkt, vilket tyder på att man kan få ett väldigt tyst systemet. Mer om detta längre fram i artikeln.


  Nästa sida »


01/12-05 | ficklampa | ficklampa alfakrull 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!