Innehåll

Arkua 628 & 6228

Inledning
Specifikationer
I förpackningarna
Kylflänsarna
Fläktarna
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Arkua som gjorde denna recension möjlig.

15/07-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Tyvärr så är monteringsarmen av den gamla traditionella typen, dvs den fäster bara vid en plastpigg på varje sida av socketen. Detta är inte ett så stort problem då kylaren med fläkt väger runt 300g, men risken finns fortfarande att man råkar använda för mycket kraft vid monteringen och därmed tar sönder en socketpigg.

Att montera kylaren med monteringsarmen var inte särskilt svårt om man använde en lagom stor skruvmejsel.

Eftersom kylaren är ungefär lika stor som socketen så passar den i de flesta system utan problem.

Som ni ser på bilden ovan så hamnade inte hela processorkärnan på kopparstaven eftersom den helt enkelt var något felplacerad. Det rör sig inte om en stor del av kärnan som är utanför, men det påverkar självklart kylningen negativt.

Resultat

Testsystem:
Processor: AMD Athlon XP 1600MHz@1760MHz (1,85v)
Moderkort: MSI KT3-Ultra
Minne: Samsung 256MB PC2700 DDR-SDRAM
Grafikkort: ATI Radeon 8500LE
Hårddisk: Seagate Barracuda IV 60GB

Normalt brukar vi använda en lös temperatursensor kopplad till en Thermaltake Hardcano för att testa kylarnas kylningsförmåga. Detta går tyvärr inte med Arkua-kylarna eftersom de inte har några bottnar. Därmed åker luften rakt igenom kylaren och effektivt kyler den lösa temperatursensorn så att den ger felaktiga resultat.

Istället har vi valt att läsa av temperaturen från moderkortets egna sensor. Då får man tyvärr inte lika verklighetstrogna värden eftersom moderkortets sensor är placerad under processorn, men får ändå en bild av hur kylarna presterar och det går att jämföra de med andra kylare.

Som vanligt användes Prime95 för att belasta processorn och få veta hur kylaren klarar av situationer då processorn belastas kraftigt. Detta program kördes i ca 30 minuter eller till temperaturen stabiliserat sig. Mellan kylarna och processorkärnan applicerades vanlig kiselbaserad kylpasta.

Som ni ser så kan inte kylarna konkurrera med rena högprestandakylare som Thermalright AX-7 och Alpha PAL8045, men de presterar bättre än Power Cooler PCH137 som var vinnaren i vårt senaste stora kylartest bland högpresterande kylare under 300kr!

Slutsats

Arkua 6228 kostar under 300kr här i Sverige och det är ett lagom pris för kylaren. 628 säljs för närvarande inte i Sverige men det är troligen bara en tidsfråga innan vi får se den på hyllorna här.

Som sagt så kan kylarna inte konkurrera med de bästa högprestandakylarna, men bland budgetkylarna så är den mycket konkurrenskraftig. Att den lyckades slå Power Cooler PCH137, som blev vald till bästa val bland högprestandakylare för max 300kr, på fingrarna gör att den rekommenderas starkt som en socket A-kylare till de som inte har råd med de lite dyrare kylarna.

Fördelar Nackdelar
Kyler bra Dålig monteringsarm
Relativt billig Ingen 3 till 4-pin-adapter medföljer
Liten  
Flera fläktalternativ  



« Föregående  

15/07-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!