Innehåll

Belkin 4-Port Cable/DSL Gateway Router

Inledning
Belkin 4-PortCable/DSL Gateway Router
Installation
Funktioner och tjänster
Hantering
Prestanda
Slutsats


Tack till Belkin som lånade ut produkten för recension.

16/01-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Funktioner och tjänster

Efter att ha kopplat bort min D-Link Dl-713P upptäckte jag att det var annat än WLAN:et som fattades, nämligen en skrivarport. Att ha en inbyggd skrivarserver i routern är nämligen väldigt behändigt då skrivaren går att använda för alla i det lokala nätverket sålänge routern är igång (vilket den vanligtvis är). Varför Belkin valt att inte ha någon skrivarserver kan bero på kostnaden samt att routern inte skulle ha plats med en skrivarport och fortfarande ha samma form. Vi hoppas att det är någonting Belkin beaktar ifall de utvecklar routern.

För att komma åt routerns alla inställningar ansluter man till adressen 192.168.2.1 i sin webbläsare (skärmdumparna nedan är tagna med routerns standardinställningar). Man behöver alltså inte installera något program för att kunna manövrera routern. Enligt Belkin krävs minst Microsoft Internet Explorer 4.0 eller Netscape Navigator 4.0. Ni som har skarpt öga märkte säkert att skärmdumparna är tagna inifrån Mozilla utan komplikationer. Jag har inte provat med Opera, men det skulle vara förvånande om inte det också fungerar. Skulle man mot förmodan vilja komma åt routern via fjärranslutning med någon annan än det lokala nätverkets datorer går det bra att aktivera en sådan funktion i routerns inställningar. Ifall man väljer att använda fjärranslutning ska man ha i åtanke att det även är en viss säkerhetsrisk. När routern för första gången körs med fabriksinställningarna krävs det att man aktiverar denna funktion från en dator i det lokala nätverket, därefter går det bra att sköta resten globalt.

Menysystemet är i mina ögon inte estetiskt tilltalande, men det fungerar. Belkin har valt att använda samma blå-vita tema som på "Wireless Cable/DSL Gateway Router".

Routern är späckad med funktioner och tjänster. Belkin har bland annat "MAC Cloning/Entry" dvs MAC-kopiering kan vara bra ifall du har en ISP (Interbetleverantör) som binder din uppkoppling till en specifik MAC-adress. Med "MAC Cloning/Entry" aktiverat kopierar routern den första datorns MAC-adress, dessutom håller funktionen igång anslutningen.

"PPPoE" (Point-to-Point Protocol over Ethernet eller punkt-till-punkt-protokoll över Ethernet-nätverk) är ytterligare en fin funktion ifall du fått ett program som t ex WinPOET eller Entrernet3000 av din ISP för att ansluta.

"DMZ" eller Demilitariserad zon gör att man kan placera valda datorer/klienter utanför brandväggens skydd. Vissa spel samt ifall du vill t ex strömma video kan du dra fördel av att vara placerad i en DMZ.

Virtuell server är en annan funktion som kan vara praktisk att ha ifall du vill att ett globalt anrop på t ex port 23 (som vanligtvis används för Telnet) ska ansluta till en viss specifik adress i det lokala nätverket. Har du dessutom program som kräver flera anslutningar kan funktionen "Special Application Ports" vara lösningen.

"NAT" (Network Adress Translation) är som den engelska översättningen antyder en adressöversättning. Den fungerar även som en brandvägg och övervakar all data som kommer från Internet och släpper bara igenom önskad trafik. Trots att det finns en inbyggd brandvägg ska man inte luta sig tillbaka och känna sig säker. Ska du vara helt säker från intrång är det enda rätta att dra ut alla kablar som har kontakt med Internet/Intranet.

"DHCP" (Dynamic Host Configuration Protocol) Routern har en inbyggd DHCP-server som kort och gott en tjänst som automatiskt tilldelar IP-adresser till de anslutna datorerna.

Hantering

Den inbyggda brandväggen loggar flitigt trafik som passerar. Dessvärre presenteras all data i en enda röra vilket gör att den tar lång tid att läsa av. På den medföljande CD-skivan finns bl a programmet NetShare Utility som egentligen inte är mer än ett snyggare grafiskt sätt att hantera sina utdelade kataloger och skrivare.

Prestanda

Lever routern upp till sina utlovade hastigheter? Svaret är ja, i stort sett gör den det. Den interna överförningshastigheten når inte riktigt upp till sina 100 Mbps, men nära på vilket är klart godkänt. Med en längre icke skärmad kabel vart hastigheten inte helt oväntat lägre, men den skulden ska inte läggas på Belkins router utan snarare kablarna. En anmärkningsvärd sak är att routern tar tämligen lång tid på sig att få igång WAN-länken efter omstart i jämförelse med min Dl-713P från D-Link. Visserligen bryter man inte routerns strömtillförsel mer än då det är nödvändigt, men under en felsökning kan det vara enerverande att vänta på att routern ska hämta Internetleverantörens adresser.

Slutsats

Mer lättinstallerad router får man leta efter. Belkin har verkligen lyckats göra en router som nästan alla användare kan använda. Ja, jag är beredd att sträcka mig så långt att säga att de flesta förskolebarn kan få routern att fungera. Men enkelheten behöver inte utesluta avancerade funktioner. Belkin har de flesta funktioner en normal användare kan tänkas behöva, samtidigt som mer avancerad funktioner finns att tillgå.

Fördelar Nackdelar
Enkel installation Avsaknaden av skrivarserver
Utförlig manual på svenska Svårläst log
Funktionsrik Priset
Stadig konstruktion

Tack till Belkin som lånade ut produkten för recension, och tack till EvilGhozt för lånet av digitalkamera.




« Föregående  

 

16/01-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!