Innehåll

DiskOnKey Classic 2.0 och Pro

Inledning
DiskOnKey Pro
DiskOnKey Classic 2.0
Tester
KeySafe
MyKey
Slutsats


Tack till M-Systems som gjorde denna recension möjlig.

08/02-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Den senaste tiden har det kommit ut fler och fler fickminnen på marknaden. Multinationella företag har börjat erbjuda dem som tillval vid köp av dator, flertalet minnestillverkade har börjat tillverka dem och så vidare. En av anledningarna till att de har blivit så pass populära är att marknaden har börjat inse att de floppyn är en föråldrad teknik. Den är dyr, kan inte flytta så mycket data, och hur många har inte haft en trasig diskett med viktig information på? Dessa fickminnen har alltså en hel del fördelar och vi har fått tillfälle att ta oss en titt på företaget M-Systems senaste tillskott till denna växande marknad.

DiskOnKey Pro

M-Systems har tagit fram ett mycket litet och elegant fickminne. Innehållet i den är i princip identiskt med det som fanns i originalenheten som vi testade för några månader sedan (läs hela recensionen här). Det nya är att den som sagt är mindre och har fått ett mer futuristiskt utseende. Om man tycker det är snyggt eller inte är upp till var och en att bedöma. Tyvärr märkte jag direkt att man har använt sig av svart plast som man sedan har lackat. Efter endast några dagars användning började lacken försvinna och plasten synas. Detta var främst i kanter och dylikt men hur kommer den att se ut efter ett års användning? Enheten levereras i en låda med information tryckt på. Varken någon manual eller CD-skiva medföljer vilket kan tyckas vara lite snålt. Man kunde väl i alla fall kostat på sig att skicka med ett litet informationsblad som gick igenom de mest grundläggande funktionera.

Precis som innan finns det en LED inbyggd i enheten som blinkar fort när den används och sakta när den har gått in i viloläge. Tyvärr är LED:n ganska liten och svag på denna enheten vilket gör det svårt att se när man kan ta ut enheten utan att förlora data. För att vara på den säkra sidan bör man använda sig av funktionen ”Säker borttagning av maskinvara” som finns i Windows.

På denna enhet har de gjort så att man kan ta bort nyckelringen helt och på så sätt få en ännu mindre enhet. Tyvärr är mekanismen inte allt för smart och nyckelfästet kan ramla av automatiskt. Detta gör att i alla fall jag tvekar att använda denna enhet som nyckelring. Har man otur så sitter bara fästet kvar när man kommer hem. En annan sak som talar emot att använda denna som en nyckelring, trots namnet, är att den som sagt blir mycket repig. Jag vågar knappt tänka på hur den skulle se ut efter att ha legat och skramlat med ett par nycklar!

Enhet är i princip helt drivrutinslös. Använder man Windows NT 5 (2000 Pro), Windows ME, Linux med kerneln 2.4.0 eller Mac OS 8.6 och framåt är det bara att plugga in enheten så hittas den automatiskt. Använder man ett äldre OS som t.ex. Windows 98 finns drivrutiner att ladda ner från M-Systems hemsida.

DiskOnKey Classic 2.0

DiskOnKey Classic 2.0 är en enhet som innehåller helt ny teknik till skillnad från DiskOnKey Pro. Den kan överföra med hjälp av USB 2.0-standarden och kan därför uppnå betydligt högre skriv- och läshastigheter än vad de tidigare enheterna kunde. Detta gör att det inte längre tar en evighet att fylla de större enheterna, såsom 256 MB- och 512 MB-versionerna. Dock känns det ganska meningslöst att ha den här tekniken i mindre enheter. Vi fick en 32 MB enhet skickade till oss och man tjänar inte många sekunder när man fyller den. Vid dagligt arbete märker man ingen skillnad alls. Skall man alltså ha ett litet fickminne för att flytta dokument och så vidare finns det alltså ingen som helst anledning till att köpa denna. Då passar en DiskOnKey Classic 1.0 eller Pro betydligt bättre.

Som sig bör finns det även på denna enhet en LED. Den största skillnaden på denna mot de andra är att den är röd istället för grön. LED:n är tillräckligt stor och ljusstark för att man lätt skall se om enheten används eller inte.

En nackdel med denna enhet är att nyckelringen fortfarande sitter i locket, inte i själva enheten. Har man den som en nyckelring som det är tänkt kan man alltså tappa enheten med locket sittandes kvar. Detta är en stor konstruktionsmiss enligt mig. Ett tappat lock gör inte så mycket, så varför satte man inte nyckelringen i själva enheten?

Naturligtvis är även denna enhet helt drivrutinslös och fungerar på samma sätt som DiskOnKey Pro.

Den känns precis lika gedigen och hållbar som Classic 1.0. Den är inte byggd kring lackad plast vilket gör att den kommer att behålla sitt utseende ett bra tag framöver.

Notera att enheten vi fick skickade till oss var en BETA-produkt. Därför hade den varken förpackning eller manualer. Men eftersom Pro-versionen inte kom med någon som helst dokumentation kan vi nog anta att det kommer vara likadant för denna modell.


  Nästa sida »

 

08/02-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!