Innehåll

VIA EPIA M-10000

Inledning
Specifikationer
I paketet
Processorn
Chipset
Layout
Montering
Prestanda
Slutsats


Tack till Via som gjorde denna recension möjlig.

13/08-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

På senare tid har det inte gått speciellt bra för VIA, de har haft relativt stora problem med sin huvudprodukt, moderkortschipsets. På AMD-sidan har de tappat marknadsandelar till Nvidia och på Intel-sidan hade man länge problem med licenser. På en front har dock Via rönt stora framgångar, Mini-ITX-proukter.

Mini-ITX är en standard för mycket små moderkort, ett av kraven är att de skall vara 17 cm på längden och lika mycket på bredden. Det är alltså mycket små produkter vi pratar om, betänk att en CD-skiva har en diameter på 12 cm. Via:s satsning på Mini-ITX-fronten har gått bra och de har haft stora framgångar med sina EPIA-produkter. Speciellt med dem (förutom att de är så otroligt små) är att de har många funktioner integrerade, det sitter faktiskt en integrerad processor på kortet, och naturligtvis även grafikkort, ljudkort och nätverkskort. Dessa produkter har varit populära för många speciella projekt, till exempel att montera en hel dator i en nallebjörn, i en brödbox och massor av andra mer eller mindre underliga saker.

Produkten vi idag skall ta oss en titt på är Via:s senaste EPIA-kort, M-10000 som har en integrerad processor på hela 1 GHz.

Specifikationer

Här under kommer specifikationerna för den här produkten i tabellform.

Processor Via C3 1 GHz.
Chipset Via CLE266 som nordbrygga, VT8235 som sydbrygga.
Formfaktor Mini-ITX (17 x 17 cm).
Minnesstandard DDR-SDRAM (PC2100).
Minneskapacitet 1 GB.
Grafikkort Via CastleRock AGP med stöd för MPEG2-dekomprimering.
PCI-platser 1 styck.
Nätverkskort 10/100 Mbit (Via VT6103)
Ljudkort 6 kanals (Via VT1616).
Utgångar Två PS2-portar, två USB 2.0-portar, VGA-kontakt, LPT-port, COM-port, S-VIDEO-ut, nätverkskontakt, fyra utgångar tillhörande ljudkortet.

Som ni kan se är det här inte ett moderkort med de allra senaste funktionerna, men det är heller inte meningen eftersom kortet inte är riktigt åt prestandamarknaden. Något trevligt är dock att grafikkortet har stöd för MPEG2(DVD)-dekomprimering vilket avlastar processorn vid uppspelning av sådana filmer. Dessutom är det enligt mig en fördel att Via äntligen har gått över till att använda DDR-SDRAM på sina EPIA-kort, bland annat för att de minnena är både lättare att få tag på och kostar mindre än vanligt SDRAM.

I paketet

När lådan innehållandes moderkortet anländer blev vi riktigt chockade över hur liten den är, och vi undrar hur allt får plats i den.

När lådan sedan öppnas hittade vi allt det här i det minimala utrymmet:

  • EPIA-kortet självt.
  • En manual.
  • En CD-skiva med drivrutiner.
  • En I/O-plåt.
  • En bakplåt med USB- och Firewire-utgångar.
  • En IDE-kabel.
  • En floppy-kabel.
  • En ”case badge”.

Som ni kan se medföljer det inte en herrans massa tillbehör, men mer än det som medföljer behövs egentligen inte.

Manualen som återfinns inuti lådan tar upp allt som man kan tänkas vilja veta om EPIA-kortet och dess funktioner. Det står hur du monterar ditt system, vad allt på moderkortet är för något, hur du ställer in BIOS, hur du installerar mjukvaran och mycket mera.

På CD-skivan som medföljer hittar man inte direkt mycket, utan det enda som finns är drivrutiner till kortet.


  Nästa sida »


13/08-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!