Innehåll

VIA EPIA M-10000

Inledning
Specifikationer
I paketet
Processorn
Chipset
Layout
Montering
Prestanda
Slutsats


Tack till Via som gjorde denna recension möjlig.

13/08-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Prestanda

Eftersom det här kortet knappast är tänkt att användas för spel eller andra krävande applikationer har vi valt att inte testa det här kortet på samma sätt som vi normalt testar moderkort. Istället för att köra en massa benchmarkprogram och presentera siffror har vi istället valt att utföra olika uppgifter med EPIA-systemet och sedan skriva ner våra tankar om det.

System vi använde för testet var naturligtvis det EPIA-kort vi recenserar utrustat med 256 MB DDR-SDRAM, en 120 GB stor hårddisk av märket IBM 180 GXP och den optiska enheten var en NEC ND-1300.

Windows-användande (Office XP, Internet Explorer med flera)

I det här testet tar vi reda på hur kortet presterar under vanligt Windows-användande. Vi gjorde detta genom att bland annat skriva större delen av den här recensionen på EPIA-plattformen och att göra diverse andra dagliga rutiner.

Kortet presterar riktigt bra i det här deltestet, och man märker ingen större skillnad mot en betydligt kraftfullare stationär dator. Allt flyter på utan några större problem. Att ha flera Internet Explorer-, Word- och Excel-fönster öppna samtidigt och bläddra mellan dem är inga problem.

Så vill man ha ett tyst och litet system för att utföra dagliga sysslor framför datorn såsom att surfa på Internet, skriva dokument med mera så finns det inget rent prestandamässigt som hindrar en från att införskaffa ett EPIA M-1000.

Spel (Quake III, Unreal Tournament 2003)

För att utvärdera kortets spelprestanda testade vi att spela både Quake III och Unreal Tournament 2003. Som ni kanske redan har listat ut så presterar kortet under all kritik och ingen av spelen var spelbara i en normal upplösning. Så i det här testet får kortet helt klart underkänt, men att införskaffa ett EPIA-kort för att spela spel är ingen smart idé, men kortet är knappast avsett till det heller.

Multimedia (DVD, ljud, DivX)

Att spela upp ljud och video är något som EPIA-system ofta blir utsatta för i så kallade HTPC (Home Theatre PC). Så i det här deltestet är det viktigt för EPIA-systemet att prestera bra.

Vi mjukade upp med att spela upp MP3-filer och det var föga förvånande inga som helst problem och det finns gott om processorkraft kvar. Vi gick raskt över till att spela upp en DVD-film och nu steg processorbelastningen markant men det var inga som helst problem på den här punkten heller. Det sista vi testade var också det mest krävande, att spela upp DivX-kodade filmer. Men det visade precis som tidigare att det inte var några problem utan filmen spelades upp utan hack och tappade bilder. Processorbelastningen steg dock ytterligare och låg och pendlade på runt 70-75 % vilket i och för sig är långt ifrån max och det finns fortfarande en hel del kraft kvar för andra uppgifter.

Grafik (Photoshop 7)

Det sita testet vi gjorde var att redigera de bilder vi skulle använda i recensionen. Som original var de runt 1,5 MB styck och hade en upplösning på 1600*1200. Det var inga som helst problem att klippa och ändra i dessa bilder utan EPIA-systemet klarade av även denna uppgift galant. Men skall man redigera flera MB stora högupplösta filer går systemet ner på knäna direkt.

En recension utan siffror är ingen recension, så oavsett vad vi sade i det inledande stycket kommer här en graf.

Som vi nämnde tidigare är det här inget för den som vill spela en massa spel, men nu har vi det också i sifferform.

Slutsats

För att summera det hela kan vi säga att Via har lyckats klämma in en hel del i EPIA-kortet. Prestandan räcker till för mindre krävande saker som ordbehandling, surfande, videouppspelning men att spela spel kan man helt glömma. Dock finns det en hel del situationer som vi tror att EPIA M-10000 skulle passa perfekt för. Exempel på de är multimediamaskin som används enbart för uppspelning av ljud och bild och som en andra dator som man enbart surfar och ordbehandlar på.

Fördelarna med det här kortet är naturligtvis dess storlek och att nästan allt man kan tänkas behöva finns integrerat redan från början. Dessutom presterar det tillräckligt bra för att användas till enklare uppgifter.

Den största och nästan enda nackdelen med kortet (om man bortser från spelprestandan) är priset. EPIA M-10000 kostar närmare 2000 SEK inklusive moms vilket är mycket pengar. För den summan kan man få ett vanligt moderkort och en betydligt snabbare processor. Men å andra sidan får man då ett betydligt större system.

Fördelar Nackdelar
Storleken. Priset.
Prestandan. Spelprestandan.« Föregående  


13/08-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!