Innehåll

Vantec EZ-Swap SATA

Inledning
Produktbeskrivning
Användning
Slutsats


Ett stort tack till Vantec som gjorde denna recension möjlig.

| Illuwatar | illuwatar {at} 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Hårddiskhållare från Vantec har tidigare recenserats här på 64bits.se, då var den avsedd för parallell ATA (P-ATA). För er som vill fräscha upp minnet kan hitta recensionen här. Nu har turen kommit till SATA-versionen av denna hårddiskhållare. Mycket är gemensamt mellan dessa två modeller men en del saker har ändrats (utöver gränssnittet).

Produktbeskrivning

Hållaren är som tidigare gjord av aluminium och är försedd med aktiv kylning och en informationsdisplay på kassettens front. Kvaliteten hos produkten är hög och den känns stabil.

Här är en sammanställning av enhetens egenskaper:
  • Ram och kassett av aluminium för bättre värmeavledning.
  • Fläkt för extra kylning av hårddisken.
  • Display på kassettens front som visar bland annat temperaturen hos hårddisken.
  • Fungerar med alla SATA-hårddiskar och har stöd för hot-swap.
  • Nyckellås förhindrar att klåfingriga får med sig disken olovandes.
  • Monteras enkelt i en 5.25"-plats, avsedd för 3.5"-hårddiskar.
Hårddiskhållaren levereras i en kartong som är marginellt större än produkten som ligger där i. Ett skydd av bubbelplast ser till att enheten inte skadas under transporten. När man har packat upp enheten hittar man som tillbehör en liten påse med skruvar och nycklar, en "disk access"-kabel samt en tunn manual. Skruvarna som följer med är både till att fästa hållaren i datorn och till hårddisken som skall monteras i den löstagbara kassetten. Allt som behövs för monteringen ingår med andra ord.

Manualen är fortfarande ett vikt papper men kvaliteten har ökats. Den är större och har en glansigare yta vilket gör trycket bättre. Den är enklare att läsa tack vare detta. Fortfarande är dock informationen lite knapphändig och den finns bara på engelska.


Konstruktionen av själva enheten känns gedigen. Stora delar av både ram och kassett är av aluminium vilket främjar både stabilitet och kylning. Helt plastfri är den dock inte. Front och bakstycke på ramen är av plast, likaså kassettens front och baksida. Det enda som ger en lite vek känsla är den arm som används till att trycka ut kassetten ur ramen. Man får en känsla av att den vill gå av om man tar i för mycket. Det behövs nämligen en del kraft för att få loss kassetten ur kontaktdonet som förbinder kassetten med ramens baksida.


På baksidan av hållaren hittar man kontakterna för alla anslutningar. SATA-kontakten sitter mitt på och ser lite ynklig ut för den som är van vid 40-poliga flatkablar. Strömkontakten är däremot av den vanliga typen vilket är en stor fördel. Detta gör det enkelt att ansluta enheten till de flesta datorers nätaggregat. En 40 mm fläkt ser till att kyla hårddisken som sitter i kassetten.

Till skillnad från P-ATA-versionen av denna hållare finns inga switchar eller byglar för inställning av master/slave hos hårddisken. Detta beror helt enkelt på att SATA-enheter inte behöver dessa. Endast en enhet (hårddisk) kan anslutas per uttag på kontrollern. Fortfarande kan man välja om det skall visas master/slave på displayen med en bygel, men detta är bara för utseendets skull. Hårdisken påverkas inte av denna inställning.


När nu baksidan är avklarad är det dags att titta på framsidan. Den har begåvats med en liten bakgrundsbelyst LCD-display och tre knappar som används till att ställa in olika parametrar. Denna gång finns enheten enbart i svart vilket kan vara av nackdel om man har en annan färg på chassit. Displayens färg har däremot ändrats från grönt till blått. Om detta är bra eller dåligt är en smaksak. Oberoende av färgen så har displayenheten en del finesser som kan vara användbara:
  • Temperaturövervakning med larm (Celsius/Farenheit valbart).
  • Fläktindikering med larm (dock visas inte varvtalet, bara go/no-go).
  • Disk-access.
  • Driftstidsräknare (visar hur länge disken har körts).

Längst ut till höger på enhetens front sitter en nyckel som gör det möjligt att låsa fast hårddisken så att klåfingriga presoner inte tar med sig denna. Strömmen till hårddisken bryts inte när låset är i öppet läge. Detta för att hot-swap skall vara möjligt.


  Nästa sida »


| Illuwatar | illuwatar {at} 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!