Innehåll

Gangland

Inledning
Spelinformation
Story – Vad är det?!
Föga kontrollerbart
Simpliciferad grafik
Skaffa självutbildning!
Slutsats
Skärmdumpar


19/6 | Erik Blomqvist | erik.blomqvist@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Skaffa självutbildning!


En dag kom fem män med lustiga hattar...
Som tidigare nämnt var starten på detta spel lite av en improvisation. Du fick testa dig fram med en blandning av att kolla de tips som gavs. Tyvärr finns det ingen möjlighet att kolla dina kontroller under spelets gång, vilket gör att du får trycka på stort sett varenda knapp på tangentbordet innan du förstår att det var F1 man skulle trycka på för att kliva ur bilen. En knapp som jag gått igenom tangentbordet multipla gånger utan resultat är en bromsknapp. En ganska svårkörd bil enligt mig, särskilt när det kommer oändligt många vägkanter som du inte kan köra upp på, och du måste hålla dig på vägen.

Något som jag fått lära mig efter flera timmars spelande av detta komplexa spel var att du dör – ofta. Det kan bero på att du har slut på skott, du fastnar bland muskelbergen och tårgastanterna eller så blir helt enkelt motståndarna allt för många. Det sistnämnda är dock föga troligt om du inte spelar på svåraste nivån. Men jag har verkligen fått plocka fram djupt nergrävda hjärnceller för att knäcka vissa gåtor. Ett fall har jag fått utnyttja min bil för att ta skydd och sedan använda till att köra över de huliganistiska fienderna, alternativt skjuta ner dem från bilen, för att de inte ska knocka dig orörlig. Spelet i sig är ingen tankenöt (du vet ju trots allt redan innan vilka som står bakom mordet på Chico), men det kommer situationer då din hjärna får arbeta lite. Ett tips redan nu kan vara att tänka varje part för sig, och vad varje individ kan/ska åstadkomma.

Gangland har smygit in en multiplayer-version under navigeringen också. Det är en sån där version som man inte hittar något riktigt ord för att sammanfatta det med. Du springer fortfarande runt och fixar uppdrag, dödar bossar och skaffar fru och barn, men dina motståndare som är de där andra bossarna. En viss charm, förvisso, men det luktar fortfarande för mycket single-player. Man hade gärna kunnat lägga in specialbanor (Gangland i sig är endast en enda stor bana) med dueller eller biljakter. Tävlingar om vem som skaffar fru och barn först eller vems Big Mamma som är störst. Men har man bara fantasin finns det alltid en möjlighet att låtsas som om ni tävlar utan att datorn konstaterar det...

Slutsats

Jag måste erkänna att jag inte fann något roligt med Gangland alls i början. Långtråkigt, enformigt, opassande musik, avspärrat... ja, listan kunde blivit kilometerlång. Jag tycker egentligen fortfarande samma sak, men jag har hittat ljusglimtar som är hämtade från då du äger egna saker och är vän med halva stan. Då flickorna vill prata med dig och du plockar samarbetspartner efter samarbetspartner.
MediaMobsters har en IG-varning som utvecklare till sitt första spel. De har tänkt i fel banor. Man köper ett spel från 1930-talet för att det ska utspela sig då, inget annat. Det spelar ingen roll om musiken är i världsklass eller om bilarna är urläckra – de passar inte in. Hade man vågat satsa mer på grafikmotorn hade man kunnat lägga till ett tredje persons-läge för strider inklusive eget sikte. Man vill inte bara bestämma vart huvudrollen ska gå, man vill även få avlossa det där perfekta magskottet på den äckliga, feta, sura bossen vid andra kvarteret. Men så är det också en uppföljare på G...

Fördelar Nackdelar
Att inneha en egen firma Inte alls 30-tal
Du får inte göra allt som du borde få
Platt grafik/story

Skärmdumpar

Gangland - Skärmdump 1 Gangland - Skärmdump 2
Gangland - Skärmdump 3 Gangland - Skärmdump 4
Gangland - Skärmdump 5 Gangland - Skärmdump 6

Testsystem
CPU: AMD XP 3000+
Moderkort: Abit NF7-S
RAM-Minne: 512MB PC3200 DDR
Grafikkort: Geforce FX5700 256 MB @ 1024 x 768
Ljudkort: Soundblaster Live 5.1
Operativsystem: Windows 2000 Professional - SP4« Föregående  


19/6 | Erik Blomqvist | erik.blomqvist@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!