Innehåll

Gigabyte 6600GT

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Slutsats

Tack till Gigabyte som gjorde denna recension möjlig.

23/07-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakurll 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kylning & ljudnivå

Det mest intressanta och uppseendeveckande med det här grafikkortet är dess kylning. Enligt Gigabytes egna termer är det utrustat med ”Silent-pipe”, alltså en heatpipe-kylning utan någon form av fläktar. Det är också Zalman som tillhandahåller den här kylaren direkt till Gigabyte vilket borde borga för kvalité med tanke på deras expertis inom området.

Själva kylaren är uppdelad i tre olika enheter. En stor kylfläns som sitter monterad på grafikkortskärnan på framsidan av grafikkortet. På baksidan sitter det två olika kylflänsenheter monterade och alla dessa är ihopkopplade med hjälp av en heatpipe. Något som säkerligen kommer att intressera flertalet potentiella användare är att grafikkortet enbart tar upp en kortplats och därigenom kan monteras i alla barebone-lådor (förutsatt att de har en PCIe 16x-plats).

Minneskretsarna får ingen som helst kylning på det här grafikkortet, men med tanke på att det inte är ämnat åt överklockare eller ens högprestandasegmentet för den delen är det föga till en nackdel för användaren. Minneskretsarna i sig är specificerade till 1,6 ns (1250 MHz DDR) och är tillverkade av Samsung. Med andra ord är det samma produkt som återfinns på X800- och 6800-serien.

Eftersom det inte finns några fläktar över huvud taget på grafikkortet är det knäpptyst. Med andra ord är det ett utmärkt val för användare som söker en så tyst dator som möjligt. Under vanlig användning är det inga som helst problem med kylaren, den presterar bra och håller grafikkortet svalt. I spel eller andra tunga tillämpningar börjar dock kortet bli relativt varmt, men ser man bara till att ha bra luftgenomströmning i sin datorlåda är det inga som helst problem.

Överklockning

För att utvärdera överklockningspotentialen på grafikkortet använde vi oss av Coolbits, en inbyggd överklockningsfunktion i NVIDIAs drivrutin.

För att kontrollera om grafikkortet var helt stabilt i den överklockade hastigheten lät vi helt enkelt 3DMark 2001 stå och loopa kontinuerligt i en timme. Klarade grafikkortet av det utan problem klassades det som stabilt.

Efter ett tag laborerande fick vi fram att 529 MHz på kärnan och 1180 MHz på minnet var den högsta stabila överklockningen. Med andra ord är det ingen större skillnad mot 500/1120 MHz som är standard. Dock skall man ha i åtanke att minnet redan är 120 MHz snabbare som standard än vanliga 6600GT-kort. Anledningen till att kärnan inte gick att få upp i några högre hastigheter beror troligen på den passiva kylaren som redan i standardhastighet får jobba en hel del.


« Föregående Nästa sida »


23/07-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakurll 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!