Innehåll

iRiver IFP-190TC

Inledning
Första intrycket
MP3-spelaren i detalj
Storleken har betydelse
Ljudkvalitet och hörlurar
Filöverföring
Praktisk användning
Slutsats


11/02-03 | Illuwatar | illuwatar@techie.com
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Praktisk användning

Denna del avhandlar mina upplevelser av spelaren under en normal arbetsvecka. Jag utnyttjar den eminenta kommunaltrafiken i Stockholm dagligen och för att göra detta uthärdligt är musik ett viktigt inslag. Den största orsaken till att över huvud taget bytte från min Archos HD-spelare var för storleken och viktens skull. iRivers underverk är raka motsatsen: jag märker knappt att jag har den med mig (förutom att jag hör musiken). En nackdel är att iRiver inte skickar med något skydd till spelaren. Jag tycker att en så pass dyr och exklusiv apparat bör ha en väska eller ett fodral med från början. Största risken är att displayen får repor om man inte ser upp med vart spelaren placeras. Knapplås förhindrar i alla fall oönskade knapptryckningar när spelaren är utom synhåll.

När det gäller batteritiden så är alltid de angivna värdena för extremt optimala förhållanden. Detta visade sig i praktiken när jag använde spelaren. Eftersom jag inte bara lyssnar på MP3 i 128 kbps blir tiderna helt annorlunda. Man leker runt i menyerna (som då bland annat aktiverar bakgrundsbelysningen), har musik i olika bitrate samt lyssnar på radion. Filöverföringen tär också på resurserna. Sedan beror det också på vilken typ av batteri man använder. En ungefärligt estimat för tiden innan jag var tvungen att byta batteri ligger på 15 timmar. Då använde jag det medföljande Duracell-batteriet. Denna tid är dock inte dålig med tanke på att ett enda AA-batteri skall driva all elektronik som döljer sig i denna spelare.

Slutsats

Med iFP-serien utav MP3-spelare har iRiver lyckats trots några brister, speciellt på PC-sidan. iFP-190TC är en spelare som borde tillfredsställa de flesta pryl-nördar och andra som uppskattar kvalitet och stil. Ett fint ljud i kombination med elegant design samt många bra funktioner gör att detta blir en fullträff. Om bara iRiver kunde fixa till PC-mjukvaran så att full filöverföring tilläts (helst så att ett specialprogram inte behövdes) samt att andra OS än Windows fick stöd för denna spelare vore detta en riktig 10-poängare. Skulle ett fodral dessutom ingå från början vore det en fin bonus.

Med ett pris på 2.995 kr (för 256 MB-modellen) är detta inte direkt var mans egendom, men uppskattar man stil, funktion och framförallt ett bra ljud så är detta inte alltför dyrt. Den finns dock med mindre minne och då blir den billigare. Jag köpte min spelare hos Directman som bara säljer över nätet. Mer information om iFP-serien utav MP3-spelare finns på iRivers hemsida.

Uppdatering: Tydligen finns det hopp för de som använder Linux på sina datorer. Tack vare en av våra läsare fick jag tips om ett projekt som möjliggör användning utav iFP-spelarna under Linux. För mer information, gå till denna sida: iFP Open Source Driver.

Utvecklingen utav iFP-serien har inte stannat av, tvärt om. Nyligen släppte iRiver version 2.01 utav spelarens firmware samt version 2.01 utav Manager-programmet. Denna kombination ger spelaren ett flertal nya funktioner som har saknats i den ursprungliga versionen som denna recension byggde på.

Genom att uppgradera sin iFP-190TC till version 2.01 får man följande nya funktioner:
  • 5-bands grafisk equaliser (ersätter den enkla bas-/diskantkontrollen som fanns innan).
  • Ett nytt fördefinerat equaliser-läge har lagts till (Metal).
  • Möjlighet att välja spelordning på musikfilerna i Manager-programmet.
  • Radion kan programmeras från Manager-programmet. Varje station kan ges ett namn på max sex tecken.
  • Vissa mindre omstruktureringar utav spelarens konfigurationsmenyer.
  • Mac-användare blir glada: en version av Music Manager finns till Mac-OS 9.

En funktion som många säkert har önskat sig är möjligheten att använda spelaren som en enkel hårddisk (utan något Manager-program). Denna funktion är under utveckling och väntas släppas i början av juni 2003. Då skall det bli möjligt att flytta musikfiler som man vill (hitills har man bara kunnat ladda upp musik till spelaren, inte det omvända), vilket är en möjlighet många har saknat.

Ny uppdatering (2003-08-10)
Utvecklingen hos iRiver står verkligen inte still. Det matas ut nya firmware-uppdateringar på löpande band. Den senaste är version 2.10, där ytterligare funktioner har lagts till som framförallt är relaterat till ljudåtergivningen. Ett nytt equalizer-läget kallat Xtreme 3D har kommit till som skapar ett slags breddning av ljudet jämfört med det normala equalizer-lägena. Dessutom upplevs basen "fetare" med detta läge påslaget (även när den vanliga equalizern är satt till neutralläge). Xtreme 3D-läget samarbetar som sagt med den vanliga 5-bands equalizern, så man får maximal kontroll över ljudbilden. Förstås går dessa finesser att stänga av om man inte gillar sådan "färgning" av ljudet.


En annan lite mer "onödig" finess är en spektrumdisplay som visualizer under tiden som musik spelas. Till området onödiga finesser är att man kan namnge sin spelare (kom i version 2.05). Sådana finesser har inget med ljud att göra men ger ändå ett mervärde till en redan bra produkt. Nu är bara frågan: när kommer ogg-vobis-stödet?

För er som vill köra spelaren som en bärbar hårddisk så finns nu räddningen. iRiver har släppt en specialversion utav mjukvaran till iFP-serien som gör om denna till just detta. Denna mjukvara ersätter helt den ordinarie varianten som kräver Manager-programmet. Därmed förlorar man de eventuella finesser som detta program gav, men i gengäld fungerar spelaren som en vanlig hårddisk och därmed tillåter flyttande av filer precis som man själv vill. Denna mjukvaruversion är fortfarande i beta-stadiet (V1.0e) när detta skrivs och jag har inte testat denna ännu (väntar på releaseversionen).

Test av namngivningen...


Fördelar Nackdelar
Mycket bra ljud! *(Kan ej flytta musik från spelare till PC)
Design och storlek *(Inget stöd för Linux/BSD & Mac-OS)
FM-radio och voice-recorder Minnet ej utbytbart/expanderbart
Uppgraderingsbar mjukvara *(Specialprogram för filöverföring)
Bra LCD och smidigt gränssnitt Inget fodral medföljer
Bra medföljande lurar
(Sennheiser)
 
Kan användas för att flytta filer  
Svensk manual medföljer  

*(): Dessa nackdelar gäller spelare med mjukvara som är äldre än version 2.00. Funktionerna för filöverföring finns ej med i version 2.01, detta kommer senare (se texen ovan tabellen).« Föregående  

 

11/02-03 | Illuwatar | illuwatar@techie.com
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!