Innehåll

s939 Abit & Soltek

Inledning
Abit AN8
Soltek SL-K890Pro-939
Benchmark
Slutsats


Tack till Abit och PCB som bidragit med testprodukter.

10/06 -05 | Jonas Lundh | lundh[(at)]64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

De två stora chipset-tillverkarna för AMDs processorer har länge varit Nvidia och VIA. När Socket A var ny fanns bara ett val, då var VIA det enda stora alternativet för den som ville ha en bra speldator. Sedan presenterade Nvidia sitt Nforce2 som vände upp och ner på ställningarna. Nforce2 blev snabbt det mest eftertraktade chipsetet och lämnade VIA, inte långt bakom sig, men bakom sig.

Vid introduktionen av Athlon 64, då på Socket 754, blev det lite av en nystart för chipset-tillverkarna, mycket förändrades, till stor del tack vare att minneskontrollern numera är integrerad i processorn. Trots denna nystart var det Nvidia som drog det längsta strået igen, Nforce3 vann kriget. Nu har både VIAs och Nvidias andra generations chipset för Athlon64 presenterats och läget har inte förändrats mycket. Nforce är fortfarande det mest eftertraktade chipsetet, denna gång med versionsnummer fyra.

Hur står sig VIAs K8T890 mot den enklaste varianten av Nforce4? Idag ställer vi moderkort med dessa två chipset mot varandra: Abit AN8 och Soltek SL-K890Pro-939.


  Nästa sida »


10/06 -05 | Jonas Lundh | lundh[(at)]64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!