Innehåll

Spire Soundpad

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Materialet
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Fanner som gjorde denna recension möjlig.

15/07-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

I och med att tillverkaren inte skickade med någon form av dokumentation fick vi använda fantasin en hel del. Vår första fråga var hur materialet skulle beskäras. Efter en del experimenterande kunde vi dock konstatera att det gick alldeles utmärkt att använda sig av en sax för beskärning. Är man orolig för att det blir snett eller inte har tillgång till en någorlunda vasst dito så går det utmärkt att använda sig av en kniv, men även denna bör vara hyfsat vass för att fungera tillfredsställande. Oavsett vilket av dessa verktyg man använder för beskärningen så är inte denna särskilt svår i och med att mattorna är förhållandevis tunna.

Efter att ha besvarat den första frågan var den andra frågan naturligtvis var materialet skulle monteras för att ge bästa möjliga dämpningseffekt. Avsaknaden av dokumentation gjorde att vi återigen fick använda vår fantasi. Med kniven i högsta beredskap beslutade vi oss för att börja med att dämpa sidoplåten framför alla komponenter. Som vi befarade var dock de stora mattorna för små för att täcka hela sidan i vårt förhållandevis stora miditower-chassi. Genom att använda oss av en av de mindre mattorna och våra kirurgiska färdigheter lyckades vi tillslut pussla ihop allt så att sidoplåten blev helt täckt. En sak som vi noterade då vi försökte pussla ihop det hela var att materialet var flexibelt; det gick alldeles utmärkt att sträcka ut det för att täcka skarvarna ordentligt.

Nåväl, efter att ha gått lös på sidoplåten var det dags att gå vidare. Nästa plats vi valde att sätta dämpningsmattor på var i botten av chassit. Här passade en av de mindre mattorna alldeles utmärkt. Här gjorde vi dock det stora misstaget att dra av hela skyddstejpen innan själva fastsättandet. Detta gjorde att mattan till en början hamnade snett, men lyckligtvis var klistret lagom starkt; det gick utmärkt att få loss mattan från chassit utan att den gick sönder. Efter att ha satt tillbaka skyddstejpen igen så prövade vi en lite bättre metod: vi tog endast bort skyddstejpen längst in, fäste den blottade delen, och drog samtidigt av resten av tejpen samtidigt som vi tryckte till mattan och efter lite pulande så var hela mattan monterad. För lite knepigare platser, som i botten av chassit, visade sig denna metod fungera mycket bra.

Vi hade nu en hel del material över, och vi valde att täcka för en av fläktplatserna i fronten med en del av materialet. Anledningen var att vi helt enkelt ansåg att en chassifläkt som suger in luft skulle vara tillräckligt, och att vi då kunde hindra en del av ljudet att ta sig ut genom lufthålen vid fläktplatsen. Vi monterade även en del material bakom hårddiskhållaren.

Även en av de bakre fläktplatserna fick offras för att få tyst på datorn. Vi monterade även som synes en del material intill kortplatserna, i hopp om att ytterliggare dämpa ljudet från grafikkortet. Efter detta hade vi en del material kvar, och valde att bland annat sätta en bit under nätagget. En bit monterades även i toppen av chassit, samt bakom nätaggregatet.

Materialet räckte till de flesta platser där vi kunde tänkas behöva det i vårt chassi. Möjligtvis hade lite material till varit bra för att kunna dämpa ljudet från de optiska 5.25"-enheterna.

Monteringsprocessen var förhållandevis enkel men fantasikrävande. Det var tråkigt att tillverkaren inte skickat med någon form av dokumentation, men med hjälp av lite sunt förnuft bör man inte ha några problem med monteringen. Låt oss gå vidare och titta på om denna produkt verkligen hjälpte oss få ner ljudnivån i vår testdator.


« Föregående Nästa sida »


15/07-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!