Innehåll

Arctic Cooling Super Silent 4

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylflänsen och fläkten
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till den svenska importören PCB Distribution som gjorde denna recension möjlig.

13/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Att ha bra kylning för sin processor är a och o. Ett instabilt system är det naturligtvis ingen som vill ha, men dålig kylning av processorn kan leda till just detta.

Det finns idag två sorter av processorkylare. De som kostar en mindre förmögenhet och de lite billigare. Det är en av den sista sorten vi idag skall ta oss en titt på. Måste kylning till processorn kosta en betydande summa eller duger en billigare variant?

Specifikationer

Denna produkt har inga iögonfallande specifikationer utan är helt enkelt en i mängden. Den mest framträdande egenskapen hos denna produkt är dock dess angivna ljudnivå, enbart 20 dBA. Här under ser ni de viktigaste egenskaperna för denna produkt.

Pris 150 kr
Dimension på hela produkten 88*92*73 mm (l*b*h)
Processorstöd Intel Pentium 4 upp till 3,3 GHz
Kylflänsen
Material Aluminium
Dimensioner 86*68*40 mm (l*b*h)
Fläkten
Dimensioner 80*80*23 mm (l*b*h)
Rotationshastighet 2500 RPM +- 10%
Typ Kullagrad
Luftflöde 26,0 CFM
Ljudnivå 20 dBA

Som synes är det inget speciellt med den produkt utan den är som redan nämnts enbart en i mängden. Men om den klarar att kyla en 3,3 GHz processor och endast ha en ljudnivå på 20 dBA så blir jag minst sagt imponerad. Det återstår dock att se om produkten kan leva upp till tillverkarens uppgifter.

I förpackningen

Vid öppnandet av förpackningen ser man faktiskt inte alls mycket. Detta är vad som återfinns inuti lådan.

  • Kylflänsen själv.
  • En så kallad ”case badge”.
  • En tub kiselbaserad kylpasta.

Som ni ser medföljer ingen manual eller liknande. Denna är istället tryckt på utsidan av lådan. Den är mycket kortfattad och egentligen är det bara självklara saker som nämns där.

Klisterlappen som medföljer är det meningen att man skall sätta på sin datorlåda, men för många är det ganska ointressant att använda sin egen datorlåda som reklampelare.

Kylflänsen och fläkten

Kylflänsen är tillverkad helt i aluminium, alltså tyvärr inte i koppar. Som ni kanske vet leder koppar värme bättre än aluminium vilket gör att denna metall lämpar sig bättre till kylflänsar. Men i gengäld är denna metall dyrare vilket gör att budgetkylflänsar som denna är gjorda i aluminium som är betydligt billigare.

Kylflänsen i sig är utformad på ett relativt vanligt sätt. En botten som har kontakt med processorn och sedan ett antal lodräta blad. Dessa är på denna kylare 27 till antalet.

För att kylflänsen skall få bra kontakt med processorn krävs det att bottnen på den är slät och inte innehåller massor med repor. Tyvärr ser man över hela bottnen på detta exemplar cirkelformade repor som antagligen uppkom vid tillverkningen. Man har alltså inte lagt ner speciellt mycket tid på att få bottnen slät och på så sätt få bra kontakt med processorn.

Fläkten är en 80 mm dito men är inte av den vanliga sorten. Fästena på denna fläkt sitter inte där de brukar vilket gör att man inte kan byta ut den mot en annan. Att fläkten dessutom används vid monteringen är ytterligare en anledning till att man inte kan byta ut den. Detta medför att om fläkten går sönder blir även kylflänsen helt oanvändbar vilket känns lite trist.

Fläkten använder sig av kullager och en vanlig 3-pinnars kontakt med övervakningsfunktion. Man kan alltså genom datorn läsa av hastigheten som fläkten snurrar i.

En fördel med fläkten är dock att den är mycket tyst. De utlovade 20 dBA ligger antagligen inte allt för långt ifrån verkligheten. Att den inte låter så mycket beror delvis på att den snurrar ganska långsamt. Detta leder till att den inte kan transportera bort speciellt mycket luft och därför kyler sämre än en likvärdig fläkt som snurrar snabbare.


  Nästa sida »


13/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!