Innehåll

Swiftech MCX775-V

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylaren
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Swiftech som gjorde denna recension möjlig.

05/11-04 | Niclas Alfinson | nizenco(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Det är många månader sedan Intel lanserade sin nya sockel LGA775. Men trots detta har kylare till denna sockel mer eller mindre lyst med sin frånvaro och den enda vettiga produkten på marknaden för detta ändamål har varit Intels egna originalkylare.

Men nu ser de ut som det börjar hända saker. Swiftech, en av de stora inom kylningsområdet, har precis lanserat sin produkt för LGA775, MCX775-V. Zalman är dessutom på väg ut med sin renodlade 775-kylare.

Idag skall vi ta oss en titt på vad Swiftech har att erbjuda med sin MCX775-V. Enligt Swiftech själva skall denna kylare vara optimerad för fläktar med låg ljudnivå och lågt luftflöde, vilket man inte kan säga om Intels originalkylare.

Hur presterar egentligen Swiftech MCX775-V med en fläkt som är tyst och som förflyttar relativt lite luft?

Specifikationer

I tabellen nedan hittar ni en sammanfattning av kylarens specifikationer:

Processorstöd Pentium 4 med LGA775-sockel.
Storlek 95 x 95 x 41 mm (BxLxH).
Material Koppar och aluminium.
Totalvikt 620 g (utan fläkt).
Pris Cirka 550 SEK med moms.

Som ni kan se är kylaren enbart anpassad för en enda processorsockel. Med detta finns både för- och nackdelar. En fördel är att man inte behöver göra olika kompromisser för att implementera flertalet olika fästanordningar. En nackdel är dock att man helt enkelt bara kan använda den till en enda sockeln.

Kylaren är relativt stor rent fysiskt, men Swiftech utlovar att den skall passa alla Sockel 775-moderkrot på marknaden. Anledningen till detta är helt enkelt att Intels originalkylare också är väldigt stor, så moderkortstillverkarna är tvingade att göra det relativt rent runt processorsockeln.

Priset får anses vara ganska högt med tanke på att det inte är en komplett produkt man köper. Det krävs även en lös fläkt vilket gör att totalpriset troligen kommer hamna runt 700 SEK vilket för en del kan anses vara mycket. Dock gör Swiftech inte anspråk på att göra en billig kylare, de satsar hellre på kvalité än att försöka hålla nere priset.

I förpackningen

Förpackningen som kylaren levereras i är betydligt enklare än vad vi är vana vid, enbart en brun papplåda med klisterlappar på. Detta kan man tolka på olika sätt. Kanske är Swiftech så självsäkra att de inte behöver en färgglad låda för att sälja sina produkter? Eller så är de snåla och sparar in på en flashig låda, vilket inte är speciellt troligt med tanke på att de är kända för att just satsa på kvalité framför lågt pris.

Inuti lådan hittar vi heller inte speciellt mycket, enbart det allra nödvändigaste såsom distanser, muttrar, gummipackningar och kylpasta. Det mest exklusiva med innehållet är att Swiftech varit generösa och skickat med två extra gummipackningar, och en insexnyckel. Insexsnyckeln används för att montera kylaren, och att skicka med en sådan hade inte varit nödvändigt, men det är helt klart ett smart drag från Swiftech vilket troligen kommer att bespara flertalet svordomar bland personer som försöker installera kylaren utan rätt verktyg.

De extra gummipackningarna är även dem väldigt tacksamma eftersom de är så otroligt små vilket resulterar i att de gärna försvinner. Men nu har man alltså två extra till sitt förfogande.

Någon fläkt medföljer dock inte vilket gör att man måste köpa en sådan separat. Detta ser vi som en fördel eftersom man då kan välja en som passar sitt behov själv. Vissa kanske vill ha en liten tystare fläkt, andra vill ha lägre temperaturer och väljer då en som flyttar mer luft per tidsenhet, men som i gengäld låter betydligt mer.

Kylaren

Själva kylaren har ett ganska udda utseende. På en kopparbotten sitter det hela 374 stycken aluminiumpinnar. Dessa pinnar är heller inte helt släta utan ser ut som skruvar med ”blad” på sig. Detta är för att maximera arean som är i kontakt med luften vilket är en av de aspekter man skall beaktas när man tillverkar en kylare.

De uppstickande pinnarna är också placerade i cirklar och böjda utåt, vilka båda enligt Swiftech själva skall optimera kylningsförmågan ytterligare. Om så är fallet eller inte är svårt att säga, men de är troligen inte enbart gjorda för syns skull.

Kopparbottnen är ganska tjock, betydligt tjockare än vad som annars brukar vara fallet på kylare. Vänder vi på kylaren och tar oss en titt på den sida av kopparbottnen som skall vara i direkt kontakt med processorn ser vi en relativt slät yta. Det återfinns en del repor men ingen av dessa är speciellt djupa, och drar man med nageln över ytan känner man inte av reporna över huvud taget. Att bottnen är repfri är viktigt eftersom den annars inte kommer i perfekt kontakt med processorn. Swiftech har alltså lyckats bra med sin MCX775-V, och om man applicerar kylpasta på ett bra sätt kommer kylaren troligen få näst intill perfekt kontakt med processorn.


  Nästa sida »


05/11-04 | Niclas Alfinson | nizenco(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!