Innehåll

Thermaltake Silent PurePower 480W PFC

Inledning
Specifikationer
Active PFC
I förpackningen
Utseende & funktioner
Kontakter & kablar
Resultat
Slutsats


Tack till Thermaltake som gjorde denna recension möjlig.

11/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Nätaggregat här definitivt till en av de mest underskattade delarna i en dator. Har man planer på att överklocka mycket med ett modernt system så får man räkna med att systemet kommer ställa höga krav på strömförsörjningen, krav som svagare nätaggregat ofta inte kan införliva. Resultatet av det hela kan i värsta fall bli att man sitter med en dator fylld med komponenter anpassade för överklockning, men inte har ett nätaggregat som kan förse systemet med tillräckligt med ström för att hålla det stabilt i överklockade hastigheter.

Nätaggregatet vi nu ska granska heter Silent PurePower 480W PFC, och kommer från den taiwanesiska tillverkaren Thermaltake. Tillverkaren påstår att detta nätaggregat lämpar sig bra för både de som har mycket högra krav på en låg ljudnivå, samt de som är i behov av ett mycket kraftfullt nätaggregat. Om dessa påståenden stämmer har vi för avsikt att ta reda på i denna recension.

Specifikationer

Vi inleder i vanlig ordning med att titta på produktens specifikationer.

Pris 1200 - 1300 kr (uppskattat pris)
Tillgänglighet Obefintlig (nylanserad produkt)
ATX-standard 2.03
Storlek (BxLxH) 150 x 140 x 86 mm
Vikt 2,5 kg
Maximal konstant effekt 480 W
Maximal effekt 550 W (under korta perioder)
Antal fläktar 2 stycken
Skydd Överhettningsskydd, överspänningsskydd samt kortslutningsskydd

Som ni ser ovan klarar nätaggregatet att i normala fall att ge en konstant totaleffekt på 480 W, dock under korta perioder hela 550 W, vilket helt klart är imponerande. Nätaggregatet har även de vanliga skydden som återfinns på de allra flesta nätaggregat: överhettningsskydd som bryter strömmen om nätaggregatet blir överhettat, överspänningsskydd som bryter strömmen omdet ger för mycket spänning på någon specifik spänning samt ett kortslutningsskydd som bryter strömmen om det blir kortslutet.

Nedan ser ni hur mycket ström nätaggregatet klarar av att leverera på respektive spänning. Som synes har tillverkaren spridit ut effekten väl över de olika spänningarna, och gett de ofta hårt belastade spänningarna 5 V och 12 V tillgång till en förhållandevis stor totaleffekt.

3,3 V

5 V

12 V

-5 V

-12 V

+5 VSB

30 A 40 A 16 A 0,3 A 0,6 A 2 A

Eftersom nätaggregatet är tillverkat efter ATX-standarden 2.03 finns alla kablar man kan tänkas behöva i ett modernt system, inklusive en strömkabel för SATA-enheter. Mer om dessa kontakter senare i denna recension.

Active PFC

Nätaggregatet är uppbyggt efter en princip som kallas Active PFC, där PFC står för Power Factor Correction. Att förklara exakt vad PFC innebär på ett korrekt sätt kräver att vi använder begrepp som majoriteten av er läsare troligtvis inte är införstådda med. Kort och gott kan vi dock säga att PFC och Active PFC är två metoder för att höja effektiviteten hos nätaggregat, så att skillnaden mellan den effekt som nätaggregatet drar och den effekt som nätaggregatet klarar av att leverera minskar. För att mäta energiförlusten vid omvandlingen från nätspänning till de spänningar vi använder i våra datorer brukar man använda begreppet verkningsgrad, vanligtvis uttryckt i procent. Active PFC och PFC är snarlika principer som används vid tillverkning av nätaggregat, dock är Active PFC något bättre än PFC om man ser till verkningsgraden.

För att få fram verkningsgraden delar man tillförd effekt med den effekt som nätaggregatet klarar av att leverera. Den perfekta verkningsgraden är således 100%. Nätaggregat som inte är byggda efter PFC-principer brukar har en förhållandevis låg verkningsgrad, vilket leder till att mer effekt gör förlorad som värme. Förutom att detta innebär en högre strömförbrukning så leder den större energiförlusten till större krav på kylningen. Större krav på kylningen innebär vanligtvis att man får ta till kraftigare fläktar, vilket leder till en högre ljudnivå; något som många användare vill undvika idag. I lite svagare aggregat är inte behovet av PFC lika stort som hos starkare, eftersom energiförlusten inte blir så står att det behövs kraftiga fläktar. I kraftfullare nätaggregat är dock behovet större, i varje fall om målgruppen för produkten prioriterar en låg ljudnivå.

Varken PFC eller Active PFC är några nya påfund, ändock är de förutsättningar för att kunna tillverka kraftiga nätaggregat som inte kräver alltför mycket kylning. Active PFC-principen återfinns idag i en mängd av nätaggregat, men speciellt i kraftigare och dyrare sådana där låg ljudnivå är av förhållandevis hög prioritet.

Hur ska vi då sammanfatta det hela?
Ett nätaggregat utrustat med PFC eller Active PFC har, jämfört med ett utan PFC, lägre strömförbrukning i förhållande till effekt samt lägre värmeutveckling. Förutom att detta innebär att datorn helt enkelt drar mindre ström så möjliggör det användandet av tystare fläktar i nätaggregatet, eftersom lägre värmeutveckling gör att det inte krävs ett lika högt luftflöde. Det negativa med Active PFC och PFC är att komponenterna som krävs naturligtvis blir fler och dyrare, samt att totalvikten på nätaggregatet ökar.

Nåväl, låt oss gå vidare och titta i förpackningen som nätaggregatet levererades i.


  Nästa sida »


11/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!