Innehåll

Thermaltake Volcano 11+

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylflänsen
Fläkten
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Thermaltake som gjorde denna recension möjlig.

04/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Många kylartillverkare förefaller att inte tänka särskilt mycket på att kylaren ska vara enkel att montera. Den största risken med svårmonterade kylare är att man riskerar skada den bräckliga processorkärnan, alternativt slinta och skada de känsliga komponenterna på till exempel moderkortet.

Thermaltake har valt en ganska vanlig monteringsarm till sin kylare, som dock fungerar förhållandevis bra. Används en lagom stor skruvmejsel är det hyffsat lätt att montera kylaren. Armen fäster även över alla tre piggar på varje sida av sockeln, vilket minimerar risken att kylaren lossnar vid till exempel transporter.

Som ni säkerligen känner till är det mycket viktigt att applicera kylpasta mellan processorn och kylaren för att se till att värmen leds optimalt mellan kylare och processorkärna. Vanlig kiselbaserad kylpasta medföljer för detta ändamål, men för optimal värmeledning rekommenderar vi silverbaserad kylpasta.

Det sista steget i monteringen är att besluta sig för om man vill använda vridpotentiometern, temperatursensorn eller låta fläkten gå på full styrka hela tiden. Väljer man vridpotentiometern så går monteringen av denna till på olika sätt beroende på vilket chassi man har, samt om man väljer 5.25"- eller kortplatsvarianten. När väl denna är monterad ansluts den i varje fall till en kontakt på fläkten. När det gäller temperatursensorn så medföljer tejp som gör att man kan montera denna antingen vid processorkärnan, eller under processorn. Sensorn kopplas in till en egen kontakt på fläkten. Vill man att fläkten ska gå på full styrka hela tiden så ska en bygel placeras på kontakten där temperatursensorn normalt ansluts.

Resultat

För att testa kylarens kylningsförmåga användes följande system:

Processor: AMD Athlon XP 2400+ (2000 MHz)
Moderkort: Abit NF7-S
Chassi: Chieftec DX01B-D
Chassfläktar: Fyra stycken 80 mm à 35 CFM
Nätaggregat: Chieftec 340 W

Först och främst har vi med hjälp av vridpotentiometern testat kylaren i tre olika varvtal: De högsta läget (5000 RPM), det lägsta läget (1400 RPM) samt ett mellanläge på 3100 RPM. Vi har valt att jämföra kylaren med en kylare som på många sätt liknar Volcano 11+, Cooler Master Aero 7. Aero 7 kördes med hjälp av sin vridpotentiometer i tre olika varvtal: 1850, 3000 samt 4600 RPM. Som referens finns även en Alpha PAL8045 kombinerad med en 80 mm-fläkt på ca 40 CFM representerad.

För att testa kylarnas kylningsförmåga kördes programmet Prime95 i en timme eller tills temperaturen stabiliserat sig. Alla testade kylare testades och monterades om två gånger för att utesluta att icke-optimal montering påverkade deras kylningsförmåga negativt. För att avläsa temperaturen användes en lös temperatursensor monterad precis intill processorkärnan. Temperaturen från sensorn avlästes sedan med hjälp av en Vantec Nexus Multi-Function Panel. Under alla tester användes vanlig kiselbaserad kylpasta, som applicerades i ett tunt lager på processorn.

Värdena i diagrammet anger antal grader Celsius, och lägre värden ses som bättre sådana.

Volcano 11+ klarar inte att prestera lika bra som Aero 7, trots att fläkten på den ger högre luftflöde än den på Aero 7 vid samma varvtal. Den verkar istället prestera ungefär likvärdigt med Alpha PAL8045. Skillnaden ovan mellan Volcano 11+ vid 3100 RPM och PAL8045 är ca en grad, men det beror med all sannolikhet på att fläkten på PAL8045 gav något högre luftflöde.

Slutsats

Innan vi börjar sammanfatta denna recension är priset något som vi måste ta i beaktning. Volcano 11+ finns för närvarande inte i Sverige, men priset beräknas bli runt 450 kr. Kylaren finns dock i en billigare variant, Volcano 11. Skillnaden mellan 11 och 11+ är att 11 inte levereras med en vridpotentiometer för montering i ett 5.25"-fack, dock med en sådan för montering vid kortplatserna precis som hos 11+. Priset för denna billigare variant är runt 375 kr och den finns tillgänglig i Sverige i flertalet butiker. Den sistnämnda varianten är helt klart mycket prisvärd med tanke på funktioner och kylningsförmåga, i varje fall om man tror sig klara sig utan möjligheten att styra fläkten via ett 5.25"-fack, och nöjer sig med att kunna styra den genom en motsvarande vridpotentiometer nere vid kortplatserna.

Är man ute efter en ren högprestandakylare finns det dock helt klart bättre alternativ på marknaden, t ex Cooler Masters Aero 7 som snart borde finnas i Sverige. Volcano 11 är dock ett utmärkt alternativ för de som är ute efter en kylare som presterar hyfsat bra, går att göra mycket tyst med hjälp av vridpotentiometern och inte kostar alltför mycket.

Fördelar Nackdelar
Bra kylningsförmåga. Som högprestandakylare utmärker den sig inte.
Steglöst reglerbart varvtal.  
Möjligheten till temperaturstyrning.  
Mycket kylare för pengarna (gäller den billigare Volcano 11).  



« Föregående  


04/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!