Innehåll

Titan TTC-CUV2AB

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylflänsen
Fläkten
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Titan som gjorde denna recension möjlig.

10/06-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

I takt med att grafikkorten utvecklas blir de allt mer komplexa och förbrukar mer och mer ström. Detta leder till ökad värmeproduktion och detta har gjort att det idag finns en marknad för kylare för grafikkort.

Vi har tidigare testat Crystal Orb från Thermaltake, en grafikkortskylare som tyvärr hade en stor nackdel, ljudnivån. Pga ljudnivån så är Crystal Orben inte ett alternativ för många och några andra bra alternativ fanns egentligen inte på marknaden tills för tre månader sedan, då Titan släppte sin nya grafikkortskylare TTC-CUV2AB. Den ska vi ta en närmare titt på nu.

Specifikationer

Pris 100-150kr (uppskattat pris)
Storlek 56x56x14mm (LxBxH)
Kylflänsen  
Storlek 48x11mm (Ø x H)
Material Koppar
Fläkten  
Tillverkare Titan
Storlek 50x50x10mm (LxBxH)
Hastighet 4500RPM
Strömförbrukning 1.56W
Luftflöde 10.25CFM
Typ Kullagrad
Ljudnivå 28dBa

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

  • Kylflänsen
  • Fläkten
  • Silverbaserad kylpasta
  • 3 till 4-pin adapter
  • 3 monteringsarmar för olika diametrar
  • 3 plastpinnar för montering (1 reserv)
  • 4 skruvar för fläktmontering (1 reserv)

Kylflänsen

Själva kylflänsen är tillverkad i koppar. Fördelen med att använda koppar istället för det traditionella aluminiumet är att koppar lättare leder värmen och därmed lämpar sig bättre som material i kylflänsar. Kylflänsen är inte ihopsatt av flera olika koppardelar, den är istället tillverkad ur ett och samma kopparblock. Fördelen med detta är då att värmen slipper behöva ledas mellan delar av kylflänsen vilket självklart leder till ökad prestanda. Bottnen av kylflänsen är ganska tjock, detta gör att värmen lätt sprids till kopparcylindrarna som sitter i kanten av kylflänsen. Det är bra att dessa är cylinderformade, det gör att luftflödet inte hindras särskilt mycket vilket leder till både ökad prestanda och lägre ljudnivå.

Undersidan av kylflänsen är väldigt blank och fri från repor. Detta gör att värmen lätt leds från grafikkortet till kylaren.

Fläkten

Fläkten som medföljer är 50x50x15mm stor och skruvas fast i kylflänsen genom hålen på kopparpinnarna. Tillverkaren har tänkt på utseendet på fläkten och lackat den i en kopparfärg så att den ska matcha kylflänsen. Tillverkaren uppger att fläkten blåser ca 10CFM och samtidigt låter ca 28dBa. Om man jämför detta med vad andra tillverkare av fläktar uppger för ljudnivå så är detta något överdrivet, en bra gissning är att vårat testexemplar låg på ca 25dBa. Detta kan bero på att fläkten under testerna snurrade i ca 4100RPM istället för 4500RPM som den egentligen ska snurra i. Detta ligger dock inom de normala felmarginalerna för fläktar, som brukar ligga kring ±10% för varvtalet.


Fläkten tar ström från en 3-pin kontakt, men en 3 till 4-pin kontakt medföljer om man inte har möjlighet eller vill koppla fläkten till moderkortet.


  Nästa sida »

 
10/06-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recension i vårt forum!