Innehåll

Vantec Nexus Fan & Light Controller

Inledning
Specifikationer & funktioner
I förpackningen
Design & intryck
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Vantec som gjorde denna recension möjlig.

23/08-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Den numera ganska välkända taiwanesiska tillverkaren Vantecs storsatsning på fläktstyrningsanordningar av olika slag har visat sig vara framgångsrik. Vi på 64bits har tidigare haft möjligheten att granska en del av dessa fläktstyrningsanordningar, och de har generellt visat sig vara både genomtänkta och hålla hög kvalité.

Vantec har dock inte legat på latsidan på grund av dessa framgångar, utan tagit fram en helt ny fläktstyrningsanordning som de valt att kalla Nexus Fan & Light Controller. Det som är utmärkande för denna är bland annat att två lysrör, CCFLs, medföljer. CCFL står får Cold Cathode Florescent Lamp, och är en typ av belysningsprodukt vars stora fördel är en mycket låg värmeutveckling i förhållande till ljusstyrka. Dessa är i grunden tillslutna rör fyllda med en viss gas (vilken gas beror på färgen). Genom att skicka ström genom denna gas exciteras gasmolekylerna. När dessa sedan återgår till oexciterat tillstånd sänder de ut ljus. CCFLs i datorsammanhang används främst av de som vill bättra på sin dators utseende, till exempel genom att ha en plexiruta på sidan av chassit och dessa lysrör monterade i datorn. Nåväl, låt oss gå vidare och granska denna produkt i sömmarna.

Specifikationer & funktioner

Vi börjar i vanlig ordning med att ta en titt på specifikationerna.

Pris Ca 450 kr
Tillgänglighet Obefintlig (nylanserad produkt)
Modellnamn NXP-301
Frontenheten
Storlek (BxHxD) 149 x 43 x 90 mm
Format 5.25"
Material Aluminium
Vikt 120 g
Spänning (till fläktarna) 0 - 12 V (steglöst)
Antal fläktkanaler 3 stycken
Maximal strömförbrukning/fläktkanal 1,5 A (18 W)
Övrigt Inbyggd dubbel CCFL-transformator
Lysrören
Storlek (LxD) 323 x 10 mm
Färg Blåa
Spänning ~ 580 V
Strömstyrka ~ 5 mA
Ljusstyrka ~ 5800 nit
Livslängd 15 000 h (drygt 2 år)

Tittar vi på specifikationerna är det en sak som bör överraska: spänningen går steglöst att justera från normala 12 V ända ner till 0 V! På de allra flesta fläktstyrningsanordningar, även på Vantecs tidigare diton, går spänningen sällan att justera ner under runt 6 V. Att denna begränsning inte finns på denna anordning är naturligtvis en fördel som både möjliggör finjustering ända ner till mycket låga varvtal, samt att man helt enkelt kan stänga av de fläktar man för tillfället inte vill använda.

Liksom Vantecs tidigare fläktstyrningsanordningar har man möjlighet att belasta varje fläktkanal med hela 18 W, vilket är förhållandevis mycket med tanke på att en normalstark 80 mm-fläkt drar mellan 1 och 2 W. Antalet fläktkanaler är endast tre, men i och med att varje kanal går att belasta med mycket effekt framstår inte detta som en särskilt stor nackdel. Anledningen till att antalet fläktkanaler är ganska få är helt enkelt en fråga om plats; CCFL-transformatorn samt ratten för att styra denna tar helt enkelt en hel del plats i anspråk.

Tillverkaren har valt att konstruera själva fläktstyrningskomponenterna med en PWM-krets istället för att konstruera den enligt sedvanliga helt analoga principer. PWM står för Pulse Width Modulation och är en enkel princip för att kunna styra analoga kretsar digitalt. Att redogöra exakt för hur PWM fungerar skulle troligtvis resultera i en separat artikel snarare än några få stycken, men ska vi sammanfatta fördelarna med PWM så minimeras värmeutvecklingen hos kretsen då PWM används istället för sedvanliga helt analoga kretsar. Detta medför dels att fläktstyrningsanordningen inte drar mycket mer ström än vad de inkopplade fläktarna drar, och dels att man slipper ytterliggare en enhet som avger värme i chassit.

För att försörja de två lysrören med ström så har enheten en inbyggd transformator. Man kan dessvärre inte styra ljusstyrkan, däremot kan man via en ratt styra om lysrören ska vara på eller inte. Man har även möjlighet att välja ett mikrofonläge. Då man väljer detta läge så får lysrören ström så fort så fort ljudnivån överstiger en viss nivå, och vice verca. Om denna funktion verkligen är användbar och välfungerande återstår naturligtvis att se i denna recension, men troligtvis är den tänkt som något som ska framstå som häftigt på exempelvis "LAN-partyn".

I förpackningen

Enheten levererades i en förhållandevis stor förpackning. I denna fann vi följande:

  • Frontenheten.

  • 1 st förlängningskabel för att ge enheten ström (4-pin).

  • 3 st kablar för anslutning till fläktar (3- och 4-pin).

  • 4 st skruvar för montering i chassit.

  • 4 st bitar dubbelhäftande tejp för montering av lysrören.

  • 2 st lysrör.

  • 1 st manual.

Som synes medföljer det mesta som man kan förvänta sig ska följa med en produkt som denna.

Design & intryck

Tillverkaren har valt att ge frontenheten en ganska försiktig utformning. Själva enheten är tillverkad helt i aluminium och lackad i silvergrå färg. Större delen av aluminiumytan på framsidan är dock övertäckt av en gråvit plastskiva som nödvändiga symboler och förklaringar är tryckt på. Toppen av vreden är också tillverkade av aluminium, medan resten av dem är tillverkade i mattsvart plast. Längst till höger på enheten finner vi öppningen för den mikrofon som vi nämnde tidigare. Troligtvis har tillverkaren gjort utformningen ganska försiktig eftersom en radikal design ofta inte är ett särskilt säkert kort på marknaden.

De tre steglöst vridbara vreden för att ändra fläkthastigheten känns knappast plastiga, men det skulle varit trevligt med lite mer motstånd i dem. Detta må vara en detalj och liksom omdömet av utseendet en smaksak, men lite mer motstånd torde uppfattas som positivt av de flesta och höja kvalitetskänslan en aning.

Vredet för lysrören går som vi tidigare nämnde att justera i tre steg: av, på och mikrofonläge. Konstigt nog är detta vred också steglöst justerbar, men i praktiken innebär detta inget problem eftersom de olika lägena är tydligt markerade på enheten.

Området precis runt vreden är tillverkat i halvgenomskinlig plast. Anledningen till detta är att man försett enheten med lysdioder för att ge den ett tuffare utseende. Plasten fungerar då lite som en lins och fördelar ljuset relativit jämnt runt vreden. Vad man tycker om idén med upplysta vred är som det mesta annat här i livet en smaksak, men tyvärr saknas möjligheten att stänga av de gröna lysdioderna.

De två medföljande lysrören är runt 30 cm långa, vilket är en ganska vanlig längd i dessa sammanhang. Med en diameter på 1 cm så är dessa lysrör förhållandevis smala, vilket kan underlätta vid monteringen av dem. De medföljande lysrören är blåa, men dessvärre finns inga andra färger tillgängliga.

Vårt intryck av enheten och lysrören så här långt är att de håller ganska hög kvalité, samt att frontenheten har en design som troligtvis tilltalar de flesta. En nackdel är dock helt klart bristen på alternativa färgkombinationer. Det ganska neutrala färgvalet hos frontenheten gör förvisso att den inte ser helt avvikande ut i varken vita, gråa eller svarta chassin, men i alla fall ett par tillgängliga färgkombinationer hade varit varmt välkommet.


  Nästa sida »


23/08-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!