Innehåll

Viewsonic VE175

Inledning
Specifikationer
Bildkvalité
Upplösning
Responstid
Design och konstruktion
Signalingångar
Slutsats


Tack till Viewsonic som gjorde denna recension möjlig.

24/04-03 | Nils Mattisson | nem@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Det har hänt mycket sedan 64bits senast testade en skärm. Alla som hade det tvivelaktiga privilegiet att använda ett av de första dyra exemplaren av små 15" tunna skärmar blev snabbt varse att den nya tekniken visserligen tog ett långt kliv framåt men samtidigt var flera steg tillbaka på andra fronter.

Det första problemet var den långa responstiden. Skärmarna klarade inte av att snabbt skifta från mörka till vita ytor, för den som endast använde datorn till programmering eller ordbehandling spelade det ingen roll. Men spelare och personer som använde datorn till att se film på klagade högljutt och kramade hårt om sina gamla katodstrålekärmar.

Det andra problemet var den dåliga betraktningsvinkeln. Till fröjd för banktjänstemän och andra som ville dölja vad de hade för skärmen så kunde man knappt se det om man tittade från sidan. Samma tjänstemän upptäckte dock också senare mot eftermiddagen att det är ganska jobbigt att sitta i samma ställning hela tiden och att inte kunna titta på skärmen från andra vinklar. Lika jobbigt blev det när någon annan behövde se skärmen samtidigt. Dessa två problem parat med ett högt pris, som det alltid är när ny teknik lanseras, höll tillbaka potentiella köpare.

Skärmen som vi fått låna av Viewsonic för test, Viewsonic VE175, är dock av den nya generationen TFT-skärmar. Den använder en teknik utvecklad av Fujitsu som går under den kryptiska akronymen MVA som står för Multi-Domain Vertical Alignment. Om du inte blev klokare av det så är du i gott sällskap, jag går inte in för att förklara hur det fungerar, det får bli stoff till en senare artikel. Översatt från ingenjörsspråk så betyder det dock; bättre betraktningsvinkel, hög kontrast och snabba responstider.

Specifikationer

Specifikationerna för VE175 är mycket bra, speciellt med hänseende till det blygsamma priset. Men som vi vet så är inte specifikationerna allt, siffror förtäljer sällan hela sanningen.

Bildyta 17"
Rekommenderad upplösning 1280x1024
Betraktningsvinkel 170°
Ljusstyrka 250cd/m2
Responstid 25ms
Kontrast 500:1
Signalingångar Analog (VGA)
Vridfunktion (Pivot) Nej
Inbyggda högtalare Nej
USB-hub Nej
TCO TCO 99
Dimensioner (BreddxDjupxHöjd) 415x229x403mm
Energiförbrukning 36W
Vikt 7,3kg
Garanti 3 års begränsad garanti


  Nästa sida »


24/04-03 | Nils Mattisson | nem@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!