Innehåll

Zalman CNPS7700-Cu

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylaren
Montering
Resultat
Slutsats

Tack till Zalman som gjorde denna recension möjlig.

20/12-04 | Niclas Alfinson | nizenco alfakrull 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Igår testade vi Zalmans nya kylare för grafikkort (VF700-AlCu), idag är det dags för ännu en produkt från Zalman. Men den här gången är produkten avsedd för processorer. Produkten ifråga är Zalman CNPS7700-Cu vilket är en vidareutveckling på CNPS7000-serien som vi testade för ungefär ett år sedan.

Det nya med CNPS7700-serien är främst att den använder sig av en 120mm-fläkt istället för en 92mm-dito, och att den passar till Intels nya sockel, sockel 775, utan några tillbehör. Det är också på ett sådant system vi skall testa kylaren. Hur står den sig gentemot Intels originalkylare och Swiftechs kylare för sockel 775?

Specifikationer

I tabellen nedan ser ni en sammanfattning av produktens specifikationer.

Kompatibilitet Athlon 64 (sockel 754, 939 och 940) och Pentium 4 (sockel 478 och 775).
Storlek 136 x 136 x 67 mm (LxBxH).
Material Koppar.
Totalvikt 918 gram.
Fläktstorlek 120 mm.
Fläkthastighet 1000-2000 varv per minut (+- 10 %).
Ljudnivå 20–32 dB (+- 10 %).
Cirkapriser 450 SEK med moms.

Som ni kan se passar kylaren i princip alla moderna socklar som används på marknaden. Den enda som egentligen saknas är sockel A, men med tanke på att den idag har försvunnit nästan helt ifrån marknaden är det kanske inte så konstigt att Zalman valt att utelämna den. Något speciellt är dock stödet för sockel 775. Till för några månader sedan var det nästan helt omöjligt att hitta en kylare som passade sockel 775. Men på senare tid har fler och fler dykt upp på marknaden och det finns idag ett flertal bra kylare att få tag på.

Något speciellt med Zalman CNPS7700-Cu är storleken och vikten. På grund av att den använder sig av en 120 mm-fläkt är den nästan 14 cm i diameter, betydligt större än de flesta kylare på marknaden. Men det mest uppseendeväckande är vikten, 918 gram, nästan ett helt kilo! I jämförelse väger Swiftech MCX775-V lätta 620 gram och föregångaren 7000-Cu med måttliga 773 gram är CNPS7700-Cu ett monster. Man måste alltså vara riktigt försiktig när man flyttar datorn så att man helt enkelt inte förstör moderkortet eftersom den höga vikten överstiger både Intels och AMDs rekommendation med flera hundra gram.

Vi ser också att fläkthastigheten är reglerbar precis som hos föregångaren Zalman CNPS7000A/B-Cu.

I förpackningen

I förpackningen hittar vi diverse skruvar, muttrar, plastplattor och en hel del annat som används för att montera kylare till olika socklar. Utöver detta hittar vi också följande;

  • En tub kylpasta.
  • En manual.
  • En ”casebadge” (klisterlapp för datorlådan).
  • En Fan Mate 2.

Det mest intressanta i förpackningen är faktiskt den medföljande Fan Mate 2. Med hjälp av denna kan man steglöst ställa in fläkthastigheten från cirka 1000 varv per minut till det dubbla, 2000 varv per minut. Man kan alltså anpassa både kylningsförmågan och ljudnivån på ett enkelt sätt.

Kylaren

Själva kylaren är utformad på samma sätt som de flesta kylare från Zalman, enligt deras ”flower”-teknik. Den går ut på att man i en cirkel har ett flertal mycket tunna blad som sticker ut. Detta gör att den kopparyta som är i direkt kontakt med luften blir betydligt större (ungefär 3500 cm^2) än om man använt sig av en mer normalt utformning av kylaren. I det stora hela ser den i princip likadan ut som föregångaren CNPS7000-serien, bara större.

En av förutsättningarna till att kylaren skall kunna föra bort så mycket värme som möjligt från själva processorn är att den skall få en bra kontakt med den. För att detta skall vara möjligt krävs det att den sida av kylaren som skall ha kontakt med processorn är så slät som möjligt. När vi tar oss en titt på CNPS7700-Cu:s undersida ser vi att den har en del skavanker. Exemplaret vi fick hade några mindre repor, men det är inte så illa som det ser ut på bilden. Drar man nageln över ytan känner man av några mindre repor men inget mer. Dock verkar kopparn i den version vi fått skickade till oss ha börjat skifta färg fläckvis, vilket man tydligt ser på bilden här nedan.

Fläkten som medföljer är som redan nämnt förmonterad och är riktigt stor, hela 120 mm i diameter och dess hastighet går att reglera med den medföljande Fan Mate 2. När man ställer ner fläkten så att den snurrar så långsamt som möjligt (~900 varv per minut) är den i princip helt ljudlös. Även om man kör fläkten i max-läget (~2000 varv per minut) låter den inte allt för mycket, och betydligt mindre än vad Intels originalkylare för LGA775 gör!


  Nästa sida »


20/12-04 | Niclas Alfinson | nizenco alfakrull 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!