Innehåll

Abit NF7-S

Inledning
NVIDIA nForce2
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Mjukvara & dokumentation
Prestanda
Slutsats
Uppdatering: Revision 2.0


Tack till Abit som gjorde denna recension möjlig.

30/03-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


BIOS, stabilitet & överklockning

Moderkortetstillverkaren har valt att använda det sedavanliga Award/Phoenix 6.0 som BIOS. BIOS:en är överskådlig och Abit har valt att följa samma upplägg som de flesta andra, vilket gör att man känner sig hemma. Det som möjligtvis skiljer denna BIOS från de flesta andra är att tillverkaren valt att samla alla överklockningsfunktioner under en meny med namnet SoftMenu III.

Det mesta man kan önska sig finns faktiskt i BIOS, alltifrån mängder av minnesinställningar till möjlighet att ställa in AGP-hastigheten. Förutom den vanliga möjligheten att övervaka temperaturer, varvtal och spänningar så finns även möjligheten att välja två processortemperaturer för att förhindra överhettning. Vid den första och lägsta temperaturen så börjar moderkortet att varna genom PC-speakern. Vid den andra temperaturen så stängs datorn automatiskt av. Detta är givetvis bra för att förhindra att processorn blir överhettad vid händelse att till exempel processorfläkten skulle gå sönder. Kombinerat med skyddet mot direkt överhettning som vi nämnde tidigare, ger detta ett utmärkt skydd mot överhettning av processorn. Möjlighet att stänga av datorn då processorfläkten (eller den fläkt som är kopplad till fläktuttaget för processorn) stannar finns även.

I BIOS finns följande möjlighet att ändra följande associerat till främst överklockning:

 • Multiplier: 5-22,5x
  Att ändra multipliern kan vara mycket användbart vid överklockning, speciellt då man vill nå så hög busshastighet som möjligt, eller få ner busshastigheten och samtidigt överklocka. Vi provade denna funktion i den mån det var möjligt, och den fungerade utmärkt med våra upplåsta processorer.
   
 • Processorspänning: 1,1-2,3 V
  Här har tillverkaren varit mycket generös, att kunna ändra spänningen över 1,85 V är ganska ovanligt och mycket bra om man ska överklocka mycket och har bra kylning. 2,3 V räcker mycket långt; för att kyla en processor som körs på så hög spänning krävs kraftig vattenkylning.
   
 • Busshastighet: 100-250 MHz
  Busshastigheten går att ändra från 100 till hela 250 MHz. Detta går inte att göra i 1 MHz steg men inte långt ifrån, en del steg saknas, men busshastigheten går i de flesta intervaller att ändra i minst 2 MHz-steg. Genom att använda oss av en Athlon XP med upplåst multiplier lyckades vi nå en busshastighet på 204 MHz, vilket är mycket imponerande.
   
 • Chipsetspänning: 1,4-1,7 V
  Att moderkortstillverkare ger användare möjlighet att ändra chipsetspänningen är inte särskilt vanligt, men helt klart trevligt för oss överklockare. Anledningen till att man överhuvudtaget vill ändra denna spänning är att den kan hjälpa för att köra högre busshastigheter. Vi provade att ändra denna inställning till 1,7 V, och mycket riktigt, vi kunde nu köra moderkortet stabilt i hela 210 MHz istället för 204 MHz.
   
 • Minnesspänning: 2,6-2,9 V
  Här har tillverkaren varit förhållandevis restriktiv, i varje fall om man jämför med tillverkarens andra moderkort. 2,9 V bör emellertid räcka till i de allra flesta situationer, även om extremöverklockaren nog blir något besviken. Spänningen kan med fördel ökas då man vill nå höga busshastigheter, men ändå köra minnet med relativt strikta inställningar.
   
 • AGP-spänning: 1,5-1,8 V
  Att ändra AGP-spänningen kan hjälpa vid överklockning av grafikkortet. Det kan även vara användbart för att lösa eventuella stabilitetsproblem med grafikkortet. Att man kan ändra denna spänning börjar bli vanligare bland moderkorten och det är givetvis bra att denna funktion även återfinns på detta moderkort.
   
 • AGP-hastighet: 66-99 MHz
  AGP-hastigheten hos nForce2 går som vi tidigare nämnde att ändra helt oberoende från busshastigheten. Att öka AGP-hastigheten brukar inte ge någon prestandaökning utan snarare resultera i instabilitet, men att möjligheten att ställa in denna finns är naturligtvis positivt. PCI-hastigheten på detta moderkort går inte att ändra, den är alltid låst till standardfrekvensen 33 MHz, oavsett busshastighet.
   
 • Minne:Busshastighets-förhållandet
  Detta förhållande går att ändra mycket frikostigt på detta moderkort, och möjligheten att köra minnena i både lägre och högre hastighet än busshastigheten finns.

För att sammanfatta överklockningsfunktionerna så är de mycket goda, det är inget vi direkt saknar. Spänningarna går att ändra till värden som är långt över att rekommendera, vilket ger överklockare goda möjligheter till överklockning och frihet. Det faktum att vi nådde en busshastighet på 210 MHz utan att stabiliteten blev lidande tyder bara på att tillverkaren arbetat med moderkortet för att få det stabilt även i hastigheter långt över vad chipsetet är tillverkat för.

Skulle man ha valt såna BIOS-inställningar att man inte får bild på skärmen (till exempel för hög busshastighet) så är man inte tvingad att nollställa CMOS (minnet där BIOS-inställningarna lagras) genom att flytta en jumper på moderkortet. På många moderkort är man tvingad att göra detta, och måste således öppna sitt chassi. På detta moderkort, liksom på en del andra moderkort anpassade för överklockning, så kan man antingen hålla in insert-knappen när datorn startar, eller starta om datorn några gånger, så kommer inställningarna i CMOS ignoreras. Man har då möjlighet att rätta till inställningarna så att datorn kan starta. Är du intresserad av att veta exakt vilka inställningar som går att göra i BIOS rekommenderar vi dig att ta en titt i moderkortets manual, som finns för nerladdning här.

Stabiliteten på moderkortet var mycket hög och vi hade inga som helst problem med att datorn hände sig eller liknande även fast vi körde 3DMark03, som belastar datorn mycket hårt, flera dagar i sträck. Detta är något man givetvis ska förvänta sig och kräva, men som naturligtvis är viktigt att testa på ett moderkort.

Många moderkort brukar ha stabilitetsproblem och/eller prestandaproblem om man monterar minnen i alla minnesplatser. Vi provade att montera tre stycken enkelsididiga 256 MB PC3200 DDR-SDRAM från Samsung på moderkortet med positiva resultat, det var lika stabilt innan som med tre stycken minnen monterade, och någon nämnvärd prestandaförsämring märktes inte av. Moderkortstillverkaren garanterar inte stabilitet i DDR400-hastighet om alla tre minnesplatser används, men vi hade inga problem med detta under den period vi testade kortet.

Mjukvara & dokumentation

Vilken mjukvara som följer med ett moderkort må vara det sista man tittar på vid inköp, men det är ändå något som bör tas upp för att kunna få en bra helhetsbild över vad som faktiskt följer med moderkortet.

Förutom Direct X 8.1, Acrobat Reader, moderkortsmanualen, flashningsprogram för BIOS, drivrutiner för chipset och alla integrerade funktioner så medföljer följande programvaror på CD-skivan:

 • LoFormat
  Ett DOS-program som används för att lågnivåformatera hårddiskar, det vill säga radera all data på en hårddisk fullständigt (inklusive MBR och partitionstabeller).
   
 • Hardware Doctor
  Detta program används för att avläsa de temperaturer, varvtal och spänningar som går att avläsa från moderkortet. Programmet hör inte till de mest avancerade i denna kategori, men ger ändå användaren goda möjligheter till övervakning.

En diskett med drivrutiner för SATA-kontrollern medföljer även. För att sammanfatta mjukvaran som medföljer kan vi dra slutsatsen att Abit inte varit särskilt generösa med sitt mjukvarupaket, och inte skickat med några program som inte går att tanka ner från Internet gratis (lagligt :-P). Som sagt så är mjukvarupaketet inte alls viktigt när det gäller moderkort, men visst hade det varit trevligt med ett mer påkostat sådant.

Om vi går in på dokumentationen så medföljer en manual. Denna är skriven på engelska, men i början av denna finns en sammanfattande installationsguide på sex språk. Även om manualen inte är skriven på värdens bästa engelska, så är den i vår mening välskriven och den tar upp allt ifrån hur SATA-kontrollern fungerar till hur man går tillväga för att montera processorkylare.


« Föregående Nästa sida »


30/03-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!