Innehåll

Abit NF7-S

Inledning
NVIDIA nForce2
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Mjukvara & dokumentation
Prestanda
Slutsats
Uppdatering: Revision 2.0


Tack till Abit som gjorde denna recension möjlig.

30/03-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Uppdatering: Revision 2.0

I vår recension av Abit NF7-S rapporterade vi om en ny revision av moderkortet, 2.0. Vi har nu lyckats skrapa fram ett exemplar av denna nya revision, och i denna uppdatering kommer vi redogöra för skillnaderna mellan den näst senaste revisionen 1.2 och den nya 2.0.

Den första revisionen av moderkortet hette naturligt nog 1.0. Därefter följde 1.1, och sedan 1.2. Skillnaderna mellan dessa redogjorde vi för i den ursprungliga recensionen av moderkortet. Vi lade även fram lite lös information kring revisionen 2.0 och dess skillnader mot 1.2, men vi har nu genom att ha testat moderkortet mer konkreta fakta om detta.

Som vi rapporterade i den ursprungliga recensionen så är den största skillnaden att moderkortet levereras med en ny version av nordbryggan. Vad som är nytt med denna version har inte offentligtgjorts av NVIDIA, men den klarar ofelbart 200/400 MHz busshastighet, vilket har gjort att Abit garanterar att den nya revisionen 2.0 fungerar i denna busshastighet. I praktiken innebär detta officiellt stöd för AMDs kommande processorer med 200/400 MHz busshastighet, vilket naturligtvis är trevligt. Inte minst med tanke på den prestandaökning som vi såg i recensionen av NF7-S när busshastigheten ökades från 166 till 200 MHz.

Av de tidigare revisionerna så var det mycket vanligt att moderkorten klarade en busshastighet på 200 MHz utan vidare, någon som vi själv erfarade i vår recension. Enskilda exemplar gick dock inte att köra i denna busshastighet. Med tanke på detta är det naturligtvis en stor fördel att den nya revisionen är garanterad att fungera i 200 MHz.

Om vi går vidare till den fysiska layouten så är 1.2 och 2.0 fullständigt identiska, så när som på etiketten som anger revision, samt beteckningen på nordbryggan som anger revision. Innehållet i förpackningen är likaså identiskt, dock har Abit gjort om själva förpackningens layout, dock endast marginella skillnader som knappast den normale användaren märker av.

Tittar vi i BIOS så finner vi inga som helst skillnader; de olika revisionerna leveras för närvarande med samma BIOS-version.

Ser vi till överklockningsfunktionerna är dessa identiska. Alla spänningar går fortfarande att välja lika högt, eller lågt beroende på hur man ser det, som förut. Den verkliga spänningen då respektive spänning ändrades hamnade mycket nära vald spänning, som när på någon procent över valda spänning. Något som däremot skiljde var hur hög busshastighet moderkorten klarade innan de blev instabila. I vår ursprungliga recension konstaterade vi att vårt NF7-S 1.2 gick att köra i 204 MHz, respektive 210 MHz då chipsetspänningen ökades till 1,7 V. Vårt exemplar av den nya revisionen gick att köra stabilt i hela 220 MHz busshastighet, respektive 227 MHz då chipsetspänningen ökades.

När det gäller överklockning av moderkort, och de flesta andra datorkomponenter för den delen, så finns det alltid en viss variation i hur hög busshastighet som fungerar innan moderkortet blir instabilt. Andra recensioner av denna nya revision har dock visat på liknande resultat, och det verkar inte vara några som helst problem att få moderkortet stabilt i hastigheter kring 220 MHz, utan att ens behöva öka chipsetspänningen. Detta är mycket imponerande, och placerar onekligen NF7/NF7-S i toppskiktet bland nForce2-moderkorten vad gäller överklockningsmöjligheter samt funktioner.

Vi har naturligtvis även valt att jämföra revision 1.2 och 2.0 prestandamässigt. Samma prestandatester kördes som i den ursprungliga recensionen, och resultaten var inte särskilt förvånande. De olika revisionerna presterade i princip identiskt, sånär som på några promilles skillnad i vissa tester. Dessa små skillnader kan försummas, eftersom resultaten när prestandatester körs inte alltid blir till 100% identiska även om identisk hårdvara och mjukvarukonfiguration används.

Hur är då tillgängligheten för den nya revisionen?
2.0 är idag den enda revision av NF7/NF7-S-moderkorten som tillverkas, och det är bara en tidsfråga innan alla kort i handeln är av denna revision. En majoritet av butikerna anger inte vilken revision de säljer, men hos en del butiker så anges detta, bland annat hos Komplett.se som för övrigt har den nya revisionen i lager.

Nåväl, hur ska vi då sammanfatta denna uppdatering?
Om vi jämför revision 1.2 och 2.0 finner vi inga radikala förändringar, främst det officiella stödet för 200 MHz busshastighet, samt stabilitet i något högre busshastigheter är det som skiljer. Detta ändrar inte vår tidigare dragna slutsats om moderkortet; ett bra val för de som är ute efter ett snabbt socket A-moderkort med utmärkta överklockningsfunktioner, som klarar höga busshastigheter galant.


« Föregående


30/03-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!