Innehåll

Albatron KX18D Pro II

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats


Tack till Albatron som gjorde denna recension möjlig.

21/09-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Albatron har sedan marknadsintroduktionen i Sverige för lite över ett år sedan blivit en av de större aktörerna på moderkorts- och grafikkortsmarknaden. Deras produkter är kända för att ha en överlag hög kvalité och prisvärdhet, och vi kan inte annat än hålla med om detta efter att ha recenserat en del av deras produkter. Kännetecknande för deras produkter är också att nästan samtliga av dem är ämnade för oss entusiaster; i motsats till många andra liknande tillverkare som ofta bedriver tillverkning av produkter även för OEM-marknaden tillverkaren Albatron nästan uteslutande moderkort för entusiastmarknaden.

Vi har i tidigare moderkortsrecensioner här på 64bits konstaterat att nForce2-baserade moderkort fortfarande är det bästa valet för den prestandamedvetne köparen som är ute efter en socket A-plattform. Med detta i bakhuvudet så var det troligtvis inte särskilt svårt för Albatron att välja nForce2 Ultra 400 som chipset till sitt nya entusiastkort för socket A-processorer: KX18D Pro II. Som ni säkerligen nu anar, och förhoppningsvis hoppas på, är det detta moderkort vi nu ska granska i sömmarna.

Specifikationer

Moderkortet levereras i två varianter, Pro och Pro II. Den huvudsakliga skillnaden dessa emellan är att Pro II har integrerat stöd för Serial ATA- och FireWire-enheter samt är utrustat med den dyrare MCP-T-sydbryggan istället för MCP. Varianten vi har kikat på är den dyrare Pro II.

Låt oss som vanligt börja med att titta på moderkortets specifikationer. Notera att dessa specifikationer endast gäller för Pro II.

Uppskattat pris Ca 1000 kr
Tillgänglighet Obefintlig
Storlek 30,5 x 24,5 cm (H x B)
Processorstöd Samtliga socket A-processorer som för närvarande finns tillgängliga på markanden.
Nordbrygga NVIDIA nForce2 Ultra 400
Sydbrygga NVIDIA nForce2 MCP-T
AGP-stöd AGP 4X/8X
PCI-platser 6 stycken
Minnesplatser 3 stycken
Minnesstandard DDR200/266/333/400
Maximal minneskapacitet 3 GB
Parallell ATA-standard ATA/133
Parallell ATA-kontakter 2 stycken (4 enheter)
Serial ATA-standard SATA/150
Serial ATA-kontakter 2 stycken (2 enheter)
Serial ATA-krets Silicon Image Sil3112A
USB-portar 6 stycken
USB-standard 2.0
Lediga fläktuttag (3-pin) 2 stycken
Ljud Realtek ALC650 + NVIDIA SoundStorm
Nätverk NVIDIA MCP-T
RAID (Parallell ATA) -
FireWire (IEEE1394) Texas Instruments TSB41AB2PAP + NVIDIA MCP-T (2 kontakter)
Testad BIOS-version R1.03
Testad PCB-revision 1.1

Albatron har som sagt, liksom många andra tillverkare, valt att basera detta moderkort på den dyrare MCP-T-sydbryggan istället för den enklare MCP-bryggan. Skillnaden är att man då får tillgång till integrerat stöd för FireWire, Ethernet samt NVIDIAs SoundStorm-ljudsystem. Är ni som läsare intresserade av mer djupgående information om nForce2 rekommenderar vi att ni tar en titt på vår recension av Abit NF7-S, där nForce2 behandlas grundligt.

Albatron ger tre års garanti på detta moderkort, vilket är förhållandevis ovanligt eftersom garantitiden för moderkort normalt sett bara är ett eller i vissa fall två år. Detta är mycket trevligt, inte minst med tanke på att moderkort tveklöst hör till de komponenter som oftast går sönder i en normal PC.

I förpackningen

Moderkortet levererades i en typisk moderkortskartong som i vanlig ordning utsmyckats med diverse logos samt en bild på själva kortet.

I denna förpackning fann vi, förutom moderkortet självt, följande:

  • Två 80-pinnars IDE-kablar.
  • En floppy-kabel.
  • En SATA-kabel.
  • En strömadapter för en SATA-enhet.
  • En bakpanel med fyra USB-kontakter.
  • En bakpanel med två FireWire-kontakter.
  • En bakpanel med diverse ljudkontakter.
  • En manual för själva moderkortet.
  • En manual för SATA-kontrollern.
  • En snabbmanual.
  • Ett bygelschema för fastsättning i chassit.
  • En CD-skiva.

Här medföljer det mesta man kan tänka sig följa med ett moderkort i denna prisklass. Till trevligheterna hör också det faktum att tillverkaren skickar med en strömadapter för SATA-enheter. De flesta SATA-enheter använder en ny strömkontakt som inte än är särskilt vanlig hos nya nätaggregat, och då kan denna adapter komma väl till pass. Möjligtvis hade det varit trevligt med ytterliggare en medföljande strömadapter samt en extra SATA-kabel, men i övrigt känns de medföljande tillbehören tillräckliga.

Dokumentationen består av tre delar. Den första delen är den vanligen medföljande moderkortsmanualen, i detta fall skriven på engelska samt två asiatiska språk. Denna manual känns tämligen välskriven och pedagogisk, och inte alls lika rörig som moderkortsmanualer tenderar att vara. Detta till trots skickar tillverkaren även med ett mycket kortfattat häfte i A4-format. I denna går man mycket kort och koncist går igenom moderkortets vitala delar, det mest väsentliga som krävs för monteringen av moderkortet och sist men inte minst i vilken ordning man ska bygga ihop sin dator. Detta häfte är knappast lika heltäckande som den tjocka manualen, men minst sagt mer överskådligt och helt klart användbart om man vill ha hjälp med att montera ihop sin dator och få allt att fungera tillfredställande. Den sista delen av dokumentationen är en manual som går igenom RAID-funktionerna hos SATA-kontrollern. Denna manual är ganska kort men täcker såväl det grundläggande som det mer avancerade gällande RAID-funktionerna.

På den medföljande CD-skivan fann vi, förutom det självklara såsom drivrutiner och dylikt, följande:

  • Trend Micro PC-Cillin 2002 Antivirus: Ett enkelt men effektivt program för att, som namnet antyder, hålla systemet rent från program med onda avsikter.
     
  • Adobe Acrobat Reader 5.1: Vad detta program används till är troligtvis bekant för de flesta. Om någon mot förmodan inte skulle känna till programmets användningsområde så kan vi berätta att det används för att läsa dokument sparade i det populära PDF-formatet.

Ett tämligen spartanskt mjukvarupaket, dock är mjukvaran knappast det första man tittar på när man väljer moderkort. Det hade självklart varit trevligt med lite mer licenserad mjukvara, men samtidigt påverkar inte detta vårt slutomdöme särskilt mycket eftersom de flesta användare knappt brukar fästa någon vikt vid denna punkt.


  Nästa sida »


21/09-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!