Innehåll

Belkin 802.11g Wireless DSL/Cable Gateway Router

Inledning
Specifikationer
Funktioner
I förpackningen
Installation
Användandet
Prestanda
Slutsats


Tack till Belkin som gjorde denna recension möjlig.

03/10-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Funktioner

Routern är full av användbara funktioner som gör att man kan få den att fungera precis på det sätt man vill.

På den trådlösa fronten kan man till exempel stänga av alla routerfunktioner och använda den som en vanlig accesspunkt (AP) om man så önskar. Så om man i dagsläget enbart är ute efter en AP men i framtiden ser ett behov av en trådlös router kan denna funktioner var eftertraktad. Man kan dessutom aktivera ”Wireless bridge” vilket betyder att man kan ansluta flera trådlösa APs och på så sätt få en mycket bra täckning av sitt trådlösa nätverk.

Den inbyggda brandväggen går naturligtvis att stänga av helt om man vill. Men om man vill ha kvar brandväggsfunktionen samtidigt som man ger vissa program eller spel full tillgång till Internet går även det. Man går då in under delen som kallas ”Virtual Server”. Man kan dessutom om man vill placera en dator ”utanför” routern och på så sätt göra den helt ”öppen” mot Internet genom att aktivera DMZ på ett specifikt IP-nummer. DMZ kan vara önskvärt vid sådana tillfällen då det är svårt att konfigurera routern att släppa igenom viss trafik. Då kan man helt enkelt göra en dator helt öppen mot Internet och på så sätt kan man ta emot och skicka allt man vill. Nackdelen med det här är dock att man blir sårbar för angrepp så att använda sig av DMZ en längre tid är inget vi rekommenderar.

En annan funktion som kan vara användbar för familjer är ”Parental Control”. Vid köp av routern ingår sex månaders prenumeration på en lista som innehåller adresser till olämpliga sidor för minderåriga. Om man har den här funktionen aktiverad och försöker komma åt en olämplig sida går det helt enkelt inte.

Alla dessa inställningar görs smidigast genom det inbyggda webbgränssnittet som finns i routern. Här finns också en inbyggd hjälpfunktion vilket kan vara användbart de gånger man inte har manualen tillgänglig men undrar vad en viss inställning gör eller hur en viss funktion fungerar.

I förpackningen

Det som man hittar i förpackningen är följande:

  • Routern själv.
  • Ett ställ för routern.
  • En el-adapter.
  • En manual.
  • En CD-skiva.
  • En 1,5 m lång nätverkskabel.
  • Snabbinstallationsguider på alla de nordiska språken.
  • En lapp med information om att uppgradera firmwaren.
  • En manual angående ”Parental Control”.
Det mesta som man kan önska sig till en router medföljer och det är inget som behövs till installationen som fattas. Något som jag gillar är stället som medföljer och som gör att man kan ställa routern vertikalt. Detta gör att man kan placera routern på skrivbordet utan att den tar upp allt för mycket plats.

Manualen och snabbinstallationsguiden är båda mycket pedagogiskt upplagda och i manualen hittar man allt mellan himmel och jord. Bland annat går den igenom alla funktioner och inställningsmöjligheterna på ett ypperligt sätt.


« Föregående Nästa sida »


03/10-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!