Innehåll

Chieftec Dragon Super MidiTower (AX-01SL-D)

Inledning
Ett bra chassi
Specifikationer
Intryck & funktioner
Fler funktioner
Montering & kylning
Slutsats


Tack till Alcyone för att de bistod med produkt för test.

02/10-02 | whiz | whiz@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Fler funktioner

Materialet man valt är som jag nämnde tidigare aluminium (och plast i fronten). Fördelarna med aluminium är att själva lådan blir lättare, vilket säkert både frekventa LAN-besökare och Posten tycker om. Rent kylningsmässigt både leder och avstrålar aluminium värme bättre än stål, det är dock svårt att visa med rena siffror om detta gör någon större skillnad.

Aluminium är också mjukare än vanligt stål, en faktor som är välkommen om man planerar att modifiera sitt chassi genom att göra hål för fläktar eller plexiglasfönster. Tyvärr gäller det att se upp med gängor då det är lätt att förstöra dem genom att skruva för hårt. På ett kvalitetschassi som detta märktes inte några farliga områden i form av vassa kanter. Alla kanter har slipats ner eller bockats så att man skall kunna arbeta utan risk.

Undertill är den utrustad med fyra svarta tassar som man kan fälla ut när de behövs. Inget speciellt anmärkningsvärt, de finns där vid behov.

Nätagget ligger på 360W och bär Chieftecs märkning. Det klarar utan problem det mesta man kan fylla lådan med. För vidare specifikationer se bilden nedan. Sladd och kontaktmässigt bör det inte innebära några problem. Sladdarna är långa nog för hela lådan och antalet kontakter bör räcka även för ett fullt chassi. Sex molexkontakter och två till diskettenheter.

För vidare specifikationer se bilden nedan.

Även om luckan lades till i fronten för att göra bekymret med omatchande CD/DVD-läsare mindre tog jag mig friheten att lacka dem i passande färg.

Montering & kylning

Som jag nämnde tidigare har man tagit till en del knep för att förenkla monteringen så mycket som möjligt för datorbyggare. Chassit i sig själv är stort för att vara av typen Miditower vilket bör tilltala de flesta. För en normal PC med en DVD-läsare, brännare, en eller två hårddiskar och en del annat godis bör det här täcka ens behov. Monteringen av moderkortet görs också enklare med tanke på att man kan plocka bort hållaren för 3,5"-enheter.

Kylningen kan monteras på fem olika platser (alla med plats för 80mm. fläkt). Två stycken placerade under nätaggregatet och framför processorn vilket gör det extra smidigt att få ut varmluften direkt. Två stycken fläktar kan placeras framtill, den ena framför hårddiskar för att ge dem god ventilation och den andra undertill där den tjänstgör som insug. Insuget är enligt min ringa meningen aningen för klent och motsvarar inte riktigt utblåsen.

Den sista fläkten placeras i dörren. Placeringen gör att den fungerar utmärkt som utsug för varmluften från grafikkortet och andra varma instickskort. Endast två fläktar följer med lådan, den ena i nätaggregatet och den andra i dörren. Några specifikationer går inte att finna, men jag dömde ut dem snabbt pga. den höga ljudnivån. Det är trots allt inte svårt att byta ut dem. Även om tanken med att skicka med fläktar är god ser jag hellre att jag som konsument betalar lite mindre och kan välja fläktar efter tycke och smak själv.

Det är svårt att uttala sig om någon direkt skillnad i temperatur mellan den här lådan och min gamla, en modifierad Aopen HX-08. Jag kan i alla fall slå fast, efter utbyte av mina gamla högljudda fläktar, mot tysta motsvarigheter från Papst och Zalman, att jag har en mycket tystare dator nu, utan att ha kompromissat med någon prestanda från min överklockning.

Slutsats

Underskatta inte valet av chassi! även om det känns roligare att lägga de där extra hundralapparna på mer minne eller kraftigare CPU lär du nog ångra dig om du väljer ett chassi modell budget. Chassit kommer du, precis som skärmen, antagligen ha kvar flera år efter det att du bytt processor och andra delar. Investera klokt, tänk hellre efter en gång för mycket.

Chieftec Dragon MidiTower är något av en svärmorsdröm när det gäller chassin. Snäll och enkel att arbeta med, smarta lösningar, lätt att lyfta på, gott utrymme och riktigt stilig. Tyvärr är den inte speciellt unik till sitt utseende, den som vill ha något mer exotiskt får fortsätta att söka eller "modda".

Skulle jag rekommendera ett chassi till en nyfrälst datorbyggare skulle jag definitvit ha den här i tankarna. även om priset kan anses vara högt vid första anblicken får man en kvalitetsprodukt i alumininum komplett med nätaggregat. Komplettera gärna med tumskruvar och tystare fläktar.

Fördelar Nackdelar
Lättarbetat Stoppar vibrationer dåligt
Funktionsrikt Högljudda fläktar medföljer
Kvalitetsprodukt Ingen löstagbar moderkortsplåt
Stilrent .
Låg vikt .

« Föregående  

 

02/10-02 | whiz | whiz@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!