Innehåll

ABIT IC7-MAX3

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats


Tack till ABIT som gjorde denna recension möjlig.

20/09-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

ABIT har sedan en längre tid varit välkända för sina produkter, och då främst sina moderkort. Deras senaste succémoderkort var IC7-G som av många anses var det allra bästa moderkortet baserat kring Intel 875P-kretsen. Nu har dock ABIT lanserat ett nytt moderkort som bygger vidare på IC7-G, IC7-MAX3. Den största nyheten med det här kortet är aktiv kylning av strömförsörjningen i form av en vindtunnel. Detta skall enligt ABIT göra moderkortet stabilare vid överklockning och att det kan uppnå högre frekvenser än vad som annars vore möjligt. Är det här kortet ett så stort steg på moderkortsmarknaden som ABIT hävdar, eller är det snarare en evolution än en revolution?

Specifikationer

Här under kommer en tabell med specifikationerna för moderkortet:

Processorstöd Sockel 478-baserade, Northwood, med 400-, 533- och 800 MHz-buss, kommande Prescott.
Nordbrygga Intel 875P.
Sydbrygga Intel ICH5-R.
Revisionsnummer 1.0.
BIOS-version V 1.2.
PCI-platser 5 stycken.
AGP-platsen AGP PRO 8X (bakåtkompatibel med AGP 4X).
Minnesplatser 4 stycken.
Minnesstandard Dual Channel DDR200/266/333/400.
Maximal minneskapacitet 4 GB.
IDE-standard 2 stycken ATA-100-kanaler.
USB-portar 6 stycken.
USB-standard 1.1/2.0
Max antal USB-portar 8 stycken.
Ljud 6-kanalsljud (Realtek ALC650).
Nätverk Intel CSA Gigabit LAN.
Serial ATA (SATA) 6 stycken SATA-150-portar, (Intel ICH5-R och Silicon Image Sil3114C ).
RAID Ja, RAID 0, RAID 1 och 0+1 (de två sistnämnda typerna enbart via Silicon Image-kretsen).
Övrigt Tre Firewire-portar, Secure IDE, OTES-kylning.

Moderkortets specifikationer är inte att leka med och innehåller det värsta av allt. Något intressant är dock att ABIT inte skriver något om Intels kommande processor Prescott i sin officiella specifikationslista. Men vi tog kontakt med ABIT och de mer eller mindre garanterade att IC7-MAX3 kommer gå att använda tillsammans med den kommande Prescott.

Något udda med det här moderkortet är att det har hela sex stycken SATA-portar vilket är de flesta vi sett på ett moderkort någonsin. Dessutom klarar fyra av portarna av att köra RAID 0,1 och 0+1 varav det sistnämnda även det är ganska ovanligt att se på inbyggda RAID-kontroller.

OTES-kylningen på moderkortet klassar ABIT själva som revolutionerande. Det nya med det här är att de delar som har hand om strömförsörjningen av moderkortet får aktiv kylning. Detta skall tydligen leda till ökad stabilitet i höga hastigheter och genom detta ökad överklockningspotential. Om detta stämmer eller inte är svårt att svara på, dock kan OTES-kylningen knappast skada.

Ytterligare en nyhet är Secure IDE. Detta är en hårdvarubaserad krypteringsfunktion för hårddiskar. Eftersom det är en hårdvarubaserad lösning tas inga resurser från varken processorn eller minnet och det fungerar på alla operativsystem. När man har Secure IDE aktiverat måste man koppla in en dosa till datorn för att man skall kunna läsa informationen från hårddisken. Denna funktion kan vara mycket användbar för dem som känner att de inte vill att någon skall komma åt ens information på hårddisken på ett enkelt sätt.

Tittar man enbart på specifikationerna så är det lätt att förväxla IC7-G och IC7-MAX3 eftersom de är så otroligt lika. De tre största skillnaderna är OTES-kylningen, Secure IDE och den ändrade Silicin Image-kretsen för de extra SATA-portarna.

I förpackningen

Det man hittar när man öppnar lådan som moderkortet levereras i är två mindre lådor som alla tillbehör snyggt är placerade i. Under dessa två lådor huserar sedan moderkortet. Huvudlådan är alltså indelad i två zoner, en där tillbehören huserar och en där moderkortet ligger. Fördelen med detta är att moderkortet på inget sätt kan komma i kontakt med tillbehören och på så sätt ta skada.

Det som ligger i lådan är följande:

 • Moderkortet självt.
 • 1 st. rundad ATA-kabel.
 • 1 st. rundad floppy-kabel.
 • 4 st. SATA-kablar.
 • 2 st. strömkabelsadaptrar för två SATA-enheter vardera
 • 1 st. bakplåt med två USB- och två Firewire-portar.
 • 1 st. I/O-plåt.
 • 1 st. Quick Installation Guide.
 • 1 st. manual.
 • 1 st. klisterlapp som beskriver de olika jumprarna på moderkortet.
 • 1 st. CD-skiva med drivrutiner och program.
 • 1 st. diskett med drivrutiner.
 • 1 st. Secure IDE-retail.
 • 1 st. ”case badge”.
Som ni kan se medföljer det en massa tillbehör som är mer eller mindre viktiga. Standardtillbehör såsom SATA-kablar, ATA-kabeln och liknande medföljer naturligtvis. Något trevligt med dem är dock att ATA- och floppy-kabeln är rundade och alltså inte av de vanliga flata sådana som tar upp betydligt mer plats. Dock känns det lite snålt att ABIT enbart skickar med en rundad ATA-kabel. Men ABIT kanske resonerar att fler och fler människor i det segmentet som det här moderkortet är riktat mot går över till SATA-enheter och enbart är i behov av max en ATA-kabel. Det enda som vi egentligen saknar i det här paketet är en adapter från IDE till SATA. ABIT har istället valt att skicka med Secure IDE.

Manualen som medföljer från ABIT är som vanligt högkvalitativ och allt som man behöver veta om sitt moderkort finns att hitta i den. Quick Installations Guiden är även den mycket bra för nybörjare som vill ha lite hjälp med att sätta ihop sin nya dator.


  Nästa sida »


20/09-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!