Innehåll

RD3 Gladiator

Inledning
Tuffa kablar i lyxförpackning
Uppbyggnad
Montering
Prestandatest
Avrundning


Ett stort tack till Eksitdata som bistått med dessa kablar för recensionen.

12/11-01 | whiz | whiz@64bits.se


Inledning

Runda kablar har funnits ute på marknaden länge nu. Du äger kanske en sådan kabel själv, kanske har du tom. gjort den själv? Den gemensamma faktorn för dessa kablar är att överföringshastigheterna knappast ökar. Speciellt i fallet ATA66/100 kablar där varannan ledare används som avgränsare får man skatta sig lycklig om man uppnår samma resultat som tidigare. I ett äldre test av runda kablar från tillverkaren EksitData gav vi kablarna godkänt tack vare att de inte tappade någon prestanda, nu är det dags att höja ribban.

Vi har fått tag på en rundad kabel vid namn RD3 Gladiator. En rundad kabel som står ut från konkurrenterna genom att lova bättre prestanda än standardkabeln. Man lovar upp till 15% snabbare överföringshastigheter. Klumpigt nog anger man också att kablarna ska resultera i 15% bättre prestanda för själva PC:n.

Tuffa kablar i lyxförpackning

Glöm bort den spartanska platspåsen du normalt köper IDE-kablar i. Gladiator-varianten kommer i extravagant förpackning. Påkostade kablar - påkostad förpackning.

De kablar vi fick testa var en 50 cm floppy-kabel samt en 70 cm (50+20) ATA66/100-kabel. Bägge vita även om andra färger finns.

Uppbyggnad

Vad är det man söker när man väljer att frångå det klassiska alternativet med flat kabel och använda en rund variant?

Först och främst utvecklades de för att få bättre luftflöde genom lådan. Alla som strulat med kablar, särskilt i en mindre låda, har säkert känt sig smått frustrerade över trasslet. Det blir också avsevärt lättare att arbeta med en smalare kabel, och lättare att överblicka.

Det viktigaste ledordet är ändå utseende. På sista tiden har det blivit ett slags mode att "modda" vad man än kommer över. Chassit ska ha ett unikt utseende. Detta genom att måla, såga, löda osv. Precis som med vilket mode som helst finns det ett antal människor som har vett att slå pengar ur det. Bl.a. genom att tillverka färdiga produkter. Vem som helst som har ett plexi-fönster i sidan på lådan strävar efter att också ha något att visa upp därinne. Varför inte rundade IDE-kablar?

Bilden ovan är tillverkarens egen och visar hur RD3 Gladiator är uppbyggd.
Precis som vanliga ATA66/100-kablar ligger sladdarna där signalerna går isolerade. För att ytterligare förbättra ligger en tunn kopparfolie runt sladdarna och i yttersta skiktet ett fint metallnät.


  Nästa sida »

 
12/11-01 | whiz | whiz@64bits.se

Diskutera denna recensionen i vårt forum!