Innehåll

RD3 Gladiator

Inledning
Tuffa kablar i lyxförpackning
Uppbyggnad
Montering
Prestandatest
Avrundning


Ett stort tack till Eksitdata som bistått med dessa kablar för recensionen.

12/11-01 | whiz | whiz@64bits.se


Avrundning

Hade RD3 Gladiator varit en "normal" rundad kabel i stil med den vi har testat förut hade den blivit godkänd, kanske tom. väl godkänd eftersom man generellt förväntar sig sämre resultat med en rundad kabel. Gladiatorn är dock ingen "normal" enhet, den är specialbyggd, lovar högre prestanda och kostar faktiskt extremt mycket.

329SEK kostar ATA100 50+20 varianten och 179SEK för floppy-kabeln. Jämför med 94SEK för 100 cm ATA100 normal rundad hos samma återförsäljare, EksitData.

De taskiga testresultaten kan antagligen skyllas på följande orsaker:
Tillverkarens egna tester är gjorda i en miljö fylld med onormalt mycket elektriska störningar, jämförelsen kan ha gjorts med rundade kablar av mycket dålig kvalitet eller så har man använt äldre typer av ATA-enheter. (Gamla enheter har sämre tolerans vad det gäller korrupta signaler).

Hursomhelst är RD3 Gladiator ur tillverkningssynpunkt en kvalitétsprodukt. Den lägre CPU-användning vi fick kan bero på att kabeln genererar färre CRC-fel.
(Cyclic Redundancy Check - ett nummer som skickas med ett datapaket för att avgöra om datan är komplett. Processen kan endast avgöra om paketet är helt eller ej, inte korrigera felen. Vid ev. fel måste datan skickas om vilket resulterar i högre belastning.).
Min gissning är att kablarna har en högre tolerans mot elektriska störningar trots allt. Men för att märka en skillnad mot mina vanliga måste datorn befinna sig i en sådan miljö - och det är antagligen ett fåtal användare som gör det och verkligen har nytta av kabeln.

Jag kan inte med gott samvete rekommendera RD3 Gladiator till någon som inte har så god ekonomi att man utan att blinka vill lägga ut över 300 kronor på en IDE-kabel. För att väga upp nackdelarna kan jag säga att den är utan tvekan den snyggaste kabel jag sett. Så har du redan monterat plexiglasfönster, motivlackerat lådan och kromat detaljerna kan du likväl slänga de sista slantarna på det dyraste i kabelväg du kan komma över.

Vi normalfattiga användare gör bäst i att satsa på på något i vår egen nivå - varför inte ta en titt i EksitDatas övriga sortiment?

Fördelar Nackdelar
Snygg! Dyr!
Klarar elektrisk störning i större utsträckning. Ingen prestandaökning?
  Något styv kring kontakterna.« Föregående  

 
12/11-01 | whiz | whiz@64bits.se

Diskutera denna recensionen i vårt forum!