Innehåll

Thermaltake Volcano 7+

Inledning
Specifikationer
Bilder
I förpackningen
Montering
Kylflänsen
Fläkten
Reslutat
Slutsats


Tack till Thermaltake som gjorde denna recension möjlig.

16/03-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare versionKylflänsen

Kylaren är uppbyggd som de flesta andra kylare, dvs en kylfläns med en fläkt monterad på toppen av den. Kylflänsen är tillverkad helt i koppar. Koppar leder och avger värme mycket bättre än aluminium. Fler och fler tillverkare övergår till koppar eftersom kylarna då kan göras betydligt mindre och ändå kyla lika bra eller bättre som betydligt större kylare tillverkade i aluminium. Nackdelen med att använda koppar är att koppar väger mer i förhållande till sin volym. Koppar är även dyrare och mjukare än aluminium. Mjukheten gör att det är ganska lätt att råka repa kylflänsar i koppar, därför bör man vara försiktig när man hanterar dessa.

Kylflänsen är tillverkad ur ett enda kopparblock och består inte av sammanlödda eller ihoppressade delar. Fördelen med att göra kylflänsen i ett och samma block är att man slipper eventuella problem med mellanrum eller dålig värmeledning mellan delarna av kylflänsen som kan leda till sämre kylning.

Botten på kylflänsen är nästintill perfekt. Den är nästan spegelblank men har en del små märken och repor men dessa är minimala. Blankare och slätare bottenyta leder till bättre värmeöverföring mellan processor och kylfläns och därför är det väldigt bra att Thermaltake lyckats med att skapa en slät och blank yta.

En sak som Thermaltake gjort med denna kylare är att man inte har lagt på en så kallad Thermal Pad på botten av kylflänsen. Istället har man skickat med lös kylpasta som man monterar själv. Detta är mycket bra, så borde alla tillverkare göra. Fördelen med att inte ha en Thermal Pad på kylaren är man slipper riskera att repa och skada kylaren när denna ska bort. För bort ska den, Thermal Pads kyler betydligt sämre än vanlig kylpasta. Att inte ha Thermal Pad är självklart även bra om man vill använda någon annan kylpasta än den medföljande.

Fläkten

Fläkten på kylaren är tillverkad av Yen-Sen Technology, mer kända som YS-Tech. Den har måtten 70x70x25mm och drar max 6.6W. Från fläkten går det två 3-pin kablar, en som tar ström och en som ger RPM mätning.

Detta har man gjort för att kunna ha RPM mätning även när man kopplar in den till Fan Speed Controllern. Fan Speed Controllern är en smart liten sak som har tre lägen som ger olika varvtal till fläkten. Man kan alltså enkelt välja om man vill ha en lite varmare men tyst kylare eller en som låter lite mer och är mer kyld. Lägena som man kan välja mellan är Low, Median och High som enligt Thermaltake ger 3000, 4800 och 6000RPM för respektive läge. Under testet så blev varvtalet något högre än Thermaltake uppgett; ca 3600, 4950 och 6200RPM. Fläkten blåser ca 24, 37 och 49CFM vid de olika lägena. Fan Speed Controllern fungerar även som en 3 till 4-pin adapter. En sak som är lite synd är att Thermaltake inte fullbordat Controllern riktigt, jag anser att de borde fixat så att den enkelt skulle gå att montera i en 3.5" plats eller i någon kortplats. Detta skulle varit smidigare så man slipper att öppna lådan när man ska ändra hastighet. Det går dock utmärkt att hänga ut controllern men självklart skulle det vara smidigare om de hade fixat en proffsigare lösning.

YS-Tech fläkten monteras på kylflänsen genom en fläktkåpa som i sin tur monteras på botten av kylflänsen med skruvar. Fläktkåpan ser till att fläkten inte ligger precis mot kylflänsen, det finns ett mellanrum på ca 0.5cm. Detta mellanrum ger minskat luftmotstånd från fläkten. Detta leder till lägre ljudnivå och bättre luftflöde. På fläkten sitter det ett skyddsgaller med Thermaltakes logo på som skyddar mot att kablar eller fingrar sugs in i fläkten.

Ljudnivån på fläkten vid High läget är väldigt hög, fläkten låter då ungefär lika mycket som en Delta "Black label" (60mm fläkt som snurrar i 7000RPM). Vid Median läget så är ljudnivån ungefär samma som för en YS-Tech 60mm 26CFM fläkt. Vid Low läget så blev kylaren väldigt tyst, ungefär lika tyst som fläkten på Taisol CGK760. Tycker man att fläkten på Taisolen låter för mycket så går det enkelt att modifiera Fan Speed Controllern så att den bara får 7V. Just detta har vi tagit upp i en tidigare artikel som du hittar här.

Reslutat

Testsystem
AMD Athlon-C 1400MHz @ 1480 (1,75v)
Asus A7V266 KT266
Chieftec DX01B-D med 4st lågvarviga 80mm fläktar
Chieftec 340W nätaggregat

Vi har jämfört kylaren med Taisols CGK760 och Thermaltake Volcano 7.
För att testa fulload-temperaturen använde vi programmet Prime95 som belastar processorn hårt. Vi körde Prime95 under ca 1 timme och lät temperaturen stabilisera sig. För att mäta idle-temperaturen lät vi datorn stå på utan program i bakgrunden under ca 1 timme. Rumstemperaturen under testerna var ca 23 grader och lådtempen ca 25 grader.

 

Diagrammet talar för sig själv, Volcano 7+ kyler verkligen bra!

Slutsats

Thermaltakes försök att åter etablera sig på retail marknaden för processorkylare har verkligen lyckats. Förutom att Volcano 7+ kyler mycket bra så har den även en unik design som gör att den går att montera på allt från Pentium III och AMD Athlon till Pentium 4 (endast socket 478). Att det dessutom följer med en Fan Speed Controller som gör att man kan välja varvtal på fläkten i tre lägen gör kylaren till en klar vinnare och jag kan inte göra annat än att rekommendera den starkt! Den är dock inte perfekt, fästclippet för socket A/370 kunde varit bättre. Med tanke på kylarens vikt rekommenderar jag för säkerhets skull att man avmonterar kylaren när man ska flytta datorn, om man nu använder kylaren på en socket A/370 processor.
Kylaren finns inte att köpa i Sverige ännu men den kommer att kosta ca 450-550kr. Det låter som lite för mycket pengar men med tanke på hur bra den kyler och vad som följer med så är det ett lagom pris, den är helt klart värd sitt pris. 


Fördelar Nackdelar
Utmärkt prestanda Socket A/370 fästclippet kunde varit bättre
Inställningsbar fläkthastighet  
Går att montera på både socket A/370 och socket 478  
Prisvärd  

Uppdatering 13/05-02: Efter kritik har Thermaltake nu bytt ut fästclippet för socket A/370 till ett bättre som fäster över alla tre festpiggarna på
socketen. Detta clip liknar det som finns på Taisol CGK760. Det är bra att Thermaltake gjort detta med tanke på kylarens vikt och detta gör att man inte behöver vara rädd för att kylaren lossnar från moderkortet när datorn flyttas. Det nya clippet finns på alla Volcano 7+-kylare som är tillverkade nyligen. Om du tänker köpa kylaren rekommenderar jag att kontaktar butiken där du köper den och kontrollerar att du får en kylare med det nya clippet. Bilder på det nya fästclippet:
(Klicka på bilderna för att förstora dem.)

« Föregående  16/03-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version
Diskutera denna recension i vårt forum!