Innehåll

Albatron FX5200 Ultra 128 MB

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
NV34 mot NV31
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Prestandatester
Slutsats


Tack till Albatron som gjorde denna recension möjlig.

12/06-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Slutsats

För att summera det hela kan man säga att NVIDA har tänkt rätt fast ändock gjort fel. Tanken med att inkludera fullt stöd för DirectX 9.0 även i detta budgetkort är helt rätt, men de har tyvärr tagit bort lite väl många viktiga funktioner. Denna avskalning leder till att kortet inte presterar bra alls, till och med sämre än Ti4200 som har mer än ett år på nacken. Något intressant är dock att grafikkortet i många tester slår sin storebror FX5600. Detta beror dock antagligen på den låga klockfrekvensen detta FX5600-kort har på minnet, enbart 400 MHz DDR.

Fördelarna med grafikkortet är som redan nämnts stödet för DirectX 9.0. Ytterligare fördelar är kylningen, både av minnet och av processorn. Kylningen av minnet gjorde att vi kunde överklocka det långt över förväntningarna. Tyvärr lyckades vi dock inte på något sått öka hastigheten på grafikkortsprocessorn.

Vad är då priset på detta grafikkort? Jo, Albatron har tänkt att de skall få ut runt 2000 SEK med moms för detta grafikkort. Vad de tänkte på när de satte det här priset vet jag inte, tillfällig sinnesförvirring? En sak är säker och det är att grafikkortet inte på långa vägar är värt 2000 SEK. Hade priset legat på runt 1500 SEK så hade det varit ett hyfsat köp, 1000 SEK så hade det till och med varit ett bra köp. Men prisnivån som det ligger på idag är alldeles fel, den saken är säker.

Fördelar Nackdelar
Kylningen. Prestandan.
Fullt stöd för DirectX 9.0. Priset.
Minnesöverklockningen. Ingen DVI-till-D-SUB-konverter.
Behöver en extra strömanslutning.« Föregående  


12/06-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!