Innehåll

Antec P180

Inledning
Specifikationer
I förpacknigen
Utsidan
Insidan-nedre kammare
Insidan-övre kammare
Montering
Minimering av ljudnivån
Slutsats

Tack till Antec, PCB Distribution, och GTek, som gjorde denna recension möjlig.

29/07-05 | Niclas Alfinson | niclas snabel a 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Insidan-övre kammare

Den övre delen av P180 är där moderkortet, processorn, grafikkortet och de optiska enheterna kommer att placeras. Utöver dessa finns det också tre stycken 3,5”-platser, varav en extern, där exempelvis en diskettstation eller liknande kan placeras.

Mellan de båda kammarna kan man inte ha det helt tätt eftersom kablar skall dras från nätaggregatet och hårddiskarna upp till moderkortet och de andra enheterna. Därför finns det i mellanskiktet en plastmekanism som fungerar ungefär som en liggande skjutdörr. Denna går att ha i två olika lägen, öppen, respektive stängd. Under installationen när kabeldragningen görs har man den lämpligast öppen för att på enklast sätt kunna dra fram de olika kablarna till sitt mål. När detta är gjort stänger man luckan så långt som går och gör det så tätt som möjligt. Luckan fästes sedan med hjälp av två tummskruvar så att den stannar på plats.

Kylningen av den övre kammaren tas om hand av totalt tre stycken 120 mm-fläktar, varav två stycken medföljer. Dessa två sitter monterade längst upp och längst bak i lådan och agerar lämpligast för att suga ut luft ur datorn. Den tredje fläktplatsen är belägen framför det andra enhetsfacket, under 5,25”-platserna”, och där kan man montera en fläkt för att suga in luft i datorlådan. Detta är dock ofta onödigt eftersom det naturligt skapas ett undertryck om man suger ut luft ur något vilket gör att luft då måste sugas in någon annan stans. Enda egentliga fördelen med att placera en fläkt här är att man på ett mer precis sätt kan reglera och justera luftströmmen.

Enhetsfacket som den tredje fläkten sitter framför, och som man kan montera två stycken 3,5”-enheter i, är monterad i datorlådan på samma sätt som det undre enhetsfacket, med hjälp av en tummskruv. När denna är bortskruvad kan man enkelt dra ut hela facket för att utföra installationen av sina enheter. Även dessa två platser är utrustade med samma typ av vibrationsdämpare som det nedre enhetsfacket är.

Den stora svarta modulen som finns i det nedre vänstra hörnet i den övre kammaren är lufttunneln för grafikkortet. På denna sitter också sex av de åtta skenorna som skall användas för installation av 5,25”-enheter. Lufttunneln fungerar på så sätt att luft sugs in utifrån datorlådan med hjälp av en fläkt och blåses sedan ut över grafikkortet. Eftersom alla grafikkort inte ser ut på exakt samma sätt är lufttunneln justerbar horisontellt så att fläkten hamnar precis över grafikkortet. Tyvärr medföljer det ingen fläkt till denna funktion, men det är en vanlig 80 mm-fläkt som skall användas här, så att hitta en lämplig sådan bör inte vara några problem.

Tyvärr har P180 inte någon löstagbar moderkortsplåt som en del andra datorlådor. Fördelen med dessa är att man på ett enkelt sätt kan montera moderkort, processor, kylare, minne och grafikkort utanför själva datorlådan, för att sedan skjuta in denna plåt och fästa i datorlådan. Som tur är så är den övre kammaren i P180 relativt stor och ren samt ganska enkel att jobba i trots att man måste montera moderkortet direkt i det. Vi hade dock lite problem under vår installation vid ett tillfälle där vi lyckades kila fast moderkortet och var tvungna att ta till våld för att få loss det. Men är man bara försiktigt och tar det lugnt bör man inte råka ut för dessa problem.


« Föregående Nästa sida »


29/07-05 | Niclas Alfinson | niclas snabel a 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!