Innehåll

Antec P180

Inledning
Specifikationer
I förpacknigen
Utsidan
Insidan-nedre kammare
Insidan-övre kammare
Montering
Minimering av ljudnivån
Slutsats

Tack till Antec, PCB Distribution, och GTek, som gjorde denna recension möjlig.

29/07-05 | Niclas Alfinson | niclas snabel a 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Minimering av ljudnivån

Antec P180 är från första början designad för en optimerad luftström som skall kunna kyla datorns komponenter vid en låg ljudnivå. Designen med de två kammarna gör att man kan ha två helt frånskilda luftströmmar som optimalt används för att kyla hårddisken och nätaggregatet samt de övriga delarna. Möjligheterna är också nästan oändliga vad gäller olika kombinationer av fläktars placering, vridning och vara eller icke vara. Vi har därför valt att inkludera ett avsnitt i den här recensionen där vi lägger fram de resultat vi nått genom experimenterande med P180 och extrem varm hårdvara i form av Intel Pentium 4 3,73 GHz Extreme Edition, ASUS GeForce 6800 Ultra med mera.

För att göra denna del så komplett som möjligt bad vi PCB Distribution, respektive GTek att bistå med produkter för att kunna kyla våra komponenter så optimalt som möjligt, och till en så låg ljudnivå som det bara gick. PCB Distribution bistod med deras största processor- och grafikkortskylare i form av CNPS7700-Cu och VF700-Cu. Från GTek levererades de mest omtalade fläktarna för tysta datorer, Nexus Real Silent 120 mm. Det är på intet sätt något fel på de fläktar som redan är monterade i P180 vid leverans, men fläktarna från Nexus är snäppet tystare och roterar i 1000 varv per minut istället för 1200 som Antecs Tricool-fläktar (25 mm-varianten i lägsta läget). För den som inte är allt för kräsen kommer Antecs fläktar med lägsta inställningen vara mer än tillräckligt. Redan här är datorn otroligt tyst, men vi kände helt enkelt att vi ville ha mer, och ville också se hur långt ner i decibelskalan vi kunde nå.

För alla tester som utfördes användes följande system:

Det första vi gjorde var att montera de fyra hårddiskarna i det nedre enhetsfacket. Dessa kopplades sedan in till nätaggregatet med hjälp av en specialgjord strömkontakt som gjorde det möjligt att koppla alla hårddiskarna på en och samma kabel för att minimera antalet kablar som hindrar luftströmmen. Efter det bytte vi ut den 120 mm-fläkt som sitter i den nedre kammaren mot en Nexus. Vi valde också att köra denna i fem volt istället för tolv, som annars är standard. Anledningen till detta var att nätaggregatet själv genererar en del luftgenomströmning, och det tillsammans med den långsamt roterande Nexus-fläkten var mer än nog för att kyla hårddiskarna. Under våra tester steg aldrig temperaturen på någon av de fyra hårddiskarna över 40 C, oavsett om vi satt och surfade eller defragmenterade dem.

Nästa steg var att byta ut de båda fläktarna i den övre kammaren mot två Nexus-fläktar. Men eftersom en Pentium 4 i nästan 4 GHz genererar kopiösa mängder värme var vi tvungna att köra dessa två i full hastighet, alltså tolv volt och 1000 varv per minut. Båda dessa fläktar vändes också så att de blåsa luft ur lådan, och inte sög in.

Eftersom Antec har valt att fästa alla fläktar direkt i datorlådan med hjälp av skruvar kände vi oss uppmanade att göra något åt detta. Vi löste det här med hjälp av papp, buntband och gummibussningar! Som ni kan se på bilden nedan trädde vi på en pappbit på ett buntband (för att fördela trycket jämnt) och sedan en gummibussning. Buntbandet träddes sedan igenom det hål fläkten skulle fästas i och sedan satte vi ytterligare en gummibussning på baksidan mellan chassiet och fläkten. Sista steget var att dra på ytterligare ett buntband på baksidan av fläkten för att spänna fast den. Denna procedur gjordes naturligtvis på alla fyra fästpunkterna hos fläkten och gjorde att i princip alla vibrationer från fläkten försvann. Tyvärr gick det inte att fästa alla fläktar på detta sätt eftersom fästningsmekanismen såg något olika ut där de tre fläktarna skulle sitta. Dock använde vi alltid gummibussningar i en eller annan form för att minimera vibrationerna.

Kylningen på processorn och grafikkortet byttes ut mot de båda kylarna som PCB Distribution tillhandahöll, och naturligtvis använde vi oss av en lämplig mängd kylpasta, Arctic Silver 5, för att optimera värmeöverföringen. Båda fläktarna på Zalman-kylarna kördes i fem volt, och blev därigenom helt ljudlösa.

Det sista steget i vårt bygge var att dra alla kablar på lämpligast sätt. Här använde vi oss återigen av vår kära vän buntband. Eftersom nätaggregatet, Antec SmartPower 2.0, har löstagbara kablar behövde vi heller inte dras med en massa oanvända kablar i datorlådan vilket är fördelaktigt ur kylningssynpunkt.

Efter våra modifikationer och monteringsarbete är datorn nu mer eller mindre helt ljudlös. Det enda ljud som kommer från datorn är ett hummande från hårddiskarna, dock är vibrationerna från dem mer eller mindre noll på grund av gummibussningarna. Om det finns någon som helst annan ljudkälla i rummet är det praktiskt taget omöjligt att höra om datorn är igång eller inte. Det enda som krävs är en radio på lägsta nivå, en viskning, eller ett öppet fönster där man hör vinden susa utanför.

Trots den låga ljudnivån och fläktar som roterar sakta kyls alla komponenter mer än tillräckligt. Processorns temperatur ligger strax över 60 grader vid full belastning, och grafikkortet stiger en bit över 80 grader vid spelande. Dessa temperaturer är ungefär samma som man får med respektive originalkylare, allt tack vara den ypperliga designen hos P180.


« Föregående Nästa sida »


29/07-05 | Niclas Alfinson | niclas snabel a 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!