Innehåll

ASUS P5AD2-E Premium

Inledning
Specifikationer
AI Proactive
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats

Tack till ASUS som gjorde denna recension möjlig.

21/01-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

För några dagar sedan gjorde vi en recension på ABIT Fatal1ty AA8XE. Detta moderkort var avsett för dem som gillar att leka med inställningar och att överklocka. Men ABIT är naturligtvis inte ensamma om att lansera ett 925XE-moderkort, ytterligare en producent som har gjort det är ASUS. Deras moderkort som vi idag skall utvärdera heter P5AD2-E Premium och skiljer sig väldigt mycket från ABIT-kortet, trots att de båda bygger på samma kretsuppsättning.

Istället för extrem överklockning och kylningar har ASUS valt att ta fram ett finessrikt moderkort med allt man kan tänkas behöva. Vi hittar inte mindre än tre nätverkanslutningar på moderkortet, varav en är en trådlös sådan! Utöver det återfinns också hela åtta stycken SATA-portar, den snabbaste Firewire-standarden på marknaden och mycket mera!

Är detta moderkortet alla Intel-älskare har väntat på?

Specifikationer

Här under kommer en tabell med specifikationerna för moderkortet:

Processorstöd Sockel 775-baserade, 533- ,800- och 1066 MHz-buss.
Nordbrygga Intel 925XE.
Sydbrygga Intel ICH6-R.
Revisionsnummer 1.05.
BIOS-version 1003.
PCI-Express-platser 1 styck 16x- och 2 stycken 1x-portar..
PCI-platser 2 stycken.
Minnesplatser 4 stycken.
Minnesstandard Dual Channel DDR533/DDR711.
Maximal minneskapacitet 4 GB.
IDE-standard 3 stycken ATA-100-kanaler (en via ICH6-R- och två via ITE-kontrollern).
USB-portar 6 stycken (max 8 stycken via bakplåtar).
Firewire Ja, 1394b (Texas Instruments TSB81BA3).
Ljud Ja, med stöd för 7.1 (C-Media CMI9880).
Nätverk Två stycken 1 Gbit (via Marvell Yukon 88E8053 PCI Express-kretsar) och WiFi (802.11g, 54Mbit via Marvell Libertas 88W8000G och 88W8310).
Serial ATA (SATA) 8 stycken SATA-150-portar (4 via ICH6-R- och 4 via Silicon Image Sil3114R SATA-kontrollern).
RAID Ja, RAID 0 och RAID 1, RAID 0+1 (det senare enbart via Sil3114R).

Som ni kan se är moderkortet fullutrustat och har allt man kan tänkas behöva. Det har naturligtvis PCI-Express-portar, men också hela tre stycken vanliga PCI-portar för dem som vill använda sådan hårdvara.

Hela åtta stycken SATA-portar är troligen mer än vad de allra flesta någonsin kommer att behöva. Men trots att ASUS har satsat hårt på de nya standarder har man sett till så att man även kan återanvända lite äldre hårdvara, som i det här fallet IDE-hårddiskar via de tre IDE-kanalerna. Totalt kan man alltså koppla in hela 14 stycken hårddiskar utan att man behöver köpa till ett extra kontrollerkort!

Det utlovade stödet för DDR711 är även det något intressant. Något negativt med det är dock att systembussen måste gå i 266 MHz (1066MHz QDR) för att det skall fungera.

Nätverkskopplingar finns det också gott om, hela tre stycken. Två av dessa är gigabitanslutningar som är kopplade via den snabba PCI-Express-bussen. Den tredje är något så udda som inbyggt stöd för WiFi, alltså trådlöst nätverk!

Firewire-kretsen som ASUS har valt att använda har stöd för den allra senaste standarden vilket ökar hastigheten från 800 Mbit/s till hela 1 Gbit/s. Naturligtvis är den även bakåtkompatibel med de äldre 400- och 800 Mbit-standarderna.

En annan intressant funktion är ASUS CrashFree BIOS2. Det är precis som det låter, en funktion som gör att man aldrig sitter med ett trasigt moderkort på grund av att BIOS är korrupt. Om man misslyckas med en uppdatering av BIOS eller av någon annan orsak får ett korrupt BIOS är det bara att stoppa i den medföljande CD-skivan så skrivs BIOS om automatiskt! Med andra ord har det inte längre någon betydelse om BIOS blir korrupt, och det har man löst utan att använda sig av två BIOS-kretsar, som andra tillverkare valt att göra.


  Nästa sida »


21/01-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!