Innehåll

ASUS P5AD2-E Premium

Inledning
Specifikationer
AI Proactive
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats

Tack till ASUS som gjorde denna recension möjlig.

21/01-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Prestandatester

För alla testerna som redovisas längre ner på den här sidan användes följande system:

 • Intel Pentium 4 2,8 GHz 1MB, 800 MHz busshastighet @ 3,3 GHz (235 * 14).
 • Corsair TWIN2X1024-5400C4PRO (4-4-4-12).
 • Processor-/minnesförhållande: 3:4.
 • Maxtor Diamondmax 10 300GB SATA.
 • PowerColor X800XT 256MB PCIe.
 • Plextor 712SA.
 • Windows XP Professional SP2.
 • ATI Catalyst 4.12.
 • Intel Chipset Software Installation Utility 6.2.1.1001.
Som referenskort använder vi oss av ABIT Fatal1ty AA8XE.

I BIOS valde vi först att återställa alla inställningar till standard. Det vi sen gjorde var att stänga av alla integrerade kontrollers som inte behövdes, ljud, nätverk, Firewire och så vidare. På ABIT kortet lät vi dessutom ”Game Acceleration” stå kvar på enabled, och hos ASUS-kortet valde vi att ställa om PEG Link Mode till ”Slow”. Det senare är en funktion som gör att moderkortet kan överklocka grafikkortet, vilket kan vara både en för- och nackdel. Problemet i det här fallet är att ASUS har aktiverat den funktionen som standard vilket kan leda till att datorn blir instabil på grund av att grafikkortet inte klarar den högre hastigheten. Sätter man dock PEG Link Mode i läget ”Slow” sker ingen överklockning av grafikkortet, utan allt fungerar som det bör.

Mjukvaran som vi använde för att testa moderkorten var följande:

 • 3DMark2001 SE build 330.
 • 3DMark05 build 110.
 • Far Cry v1.1.
 • Doom3 v1.10.
 • Gun Metal 2 Benchmark v1.20.
 • Lame/EAC.
 • ScienceMark 2.0 beta.
Vi börjar våra tester med att köra det välkända programmet 3DMark 2001SE. Även om många ogillar detta program på grund av diverse tveksamma optimeringar från grafikkorttillverkarnas sida anser vi det ändå vara ett bra verktyg i de här sammanhangen eftersom man hela tiden använder sig av samma grafikkort och drivrutiner.

3DMark05 är den senaste versionen i 3DMark-serien. Den använder sig av DirectX 9.0 och de allra senaste funktionerna host grafikkorten. Detta gör att resultatet i det här testet blir relativt begränsat av grafikkortet.

Far Cry är på inget sätt ett purfärskt spel, men är ändå ett mycket krävande spel, bland annat på grund av att det aktivt nyttjar en hel del DirectX 9-funktioner. Vi testade detta spel genom att använda oss av ett verktyg kallat ”HardwareOC Far Cry Benchmark 1.3”. I detta program valde vi oss att köra testet ”HardwareOC – Steam” med inställningen Ultra Details.

Doom 3 släpptes i mitten på förra året men är fortfarande ett av de mest krävande spelen idag. Ryktet om att man mer eller mindre skulle behöva det värsta på datormarknaden för ett ens kunna spela i den lägsta upplösningen visade sig vara falskt. Det gick relativt bra att spela spelet med medioker hårdvara, om man höll sig till de lägre inställningarna. Men Doom 3 är ett mycket krävande spel, och ställer en hel del krav både på grafikkortet och processorn.

Demo-versionen av Gun Metal 2 har två inbyggda hårdvarutester och vi körde båda, med intakta inställningar. Gun Metal 2 är ett mycket krävande spel och har därför inte fått något större genomslag på spelmarknaden.

Vid användningen av EAC och Lame valde vi att komprimera en 606 MB stor fil till MP3 med variabel bitrate och tog sedan tiden som det tog för att utföra denna uppgift. Kommandoraden vi använde oss av i EAC för inställningarna var "%l--alt-preset 128%l%h--alt-preset standard%h %s".

I programmet ScienceMark 2.0 valde vi att köra två tester. Dels ett som testar minnesbandbredden och dels ett som utför diverse beräkningar och därigenom tester hela systemets beräkningskapacitet.

Som ni kan se presterar de båda korten i princip identiskt. Något vi däremot kan se är att ASUS-kortet presterar något bättre i de flesta test, men skillnaderna mellan de två är i princip helt obefintliga. Detta är heller inte speciellt förvånande med tanke på att de båda moderkorten är baserade på samma moderkortskrets, 925XE.

Slutsats

ASUS P5AD2-E Premium har många bra sidor, men tyvärr också en del stora brister. Men låt oss börja med fördelarna.

Det finns i princip ingen funktion som saknas på P5AD2-E Premium, det är helt fullproppat med godbitar. Hela åtta stycken SATA-portar, Firewire (1394b), dubbal Gbit-anslutningar och även stöd för trådlöst nätverk, allt detta direkt på moderkortet! De olika funktionerna fungerar dessutom som de skall (förutom vårt lilla problem med mjukvaran till Firwire-anslutningarna) vilket gör det hela ännu bättre. Något annat intressant är att man kan köra DDR711 utan att överklocka processorn, vilket är något vi inte har sett på något moderkort tidigare.

Layouten på moderkortet är mycket bra och det finns egentligen inget vi skulle vilja flytta om möjligheten till det fanns. Dessutom återfinns inte en enda fläkt vilket är en enorm fördel för dem som vill ha en tyst dator. ASUS har helt enkelt visat att det inte krävs en fläkt på nordbryggan för att kyla 925XE-kretsen, trots det väljer många tillverkare att använda sig av en sådan.

Priset på ASUS P5AD2-E Premium är relativt högt, i skrivande stund kostar det ungefär 2300 SEK med moms, vilket gör det till ett av de absolut dyraste moderkorten på marknaden! Men då skall man komma ihåg att man också får ett av de mest finessrika, så har man användning av många av de olika funktionerna är priset helt klart överkomligt.

Om P5AD2-E Premium är ett bra köp eller inte beror helt enkelt på vad ni letar efter. Får ASUS bara ordning på mjukvaran och BIOS, och man söker efter ett moderkort med många integrerade funktioner och intressanta finesser är det här definitivt ett moderkort att satsa på. Men är man ute efter att överklocka så mycket som möjligt, eller helt enkelt inte har användning av alla integrerade funktioner så finns det mer lämpliga moderkort ute på marknaden idag.

Fördelar Nackdelar
Alla finesser och funktioner Mjukvaruproblem
Fläktlöst Priset
AI Proactive
8 stycken SATA-portar« Föregående  


21/01-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!