Innehåll

ASUS Pundit-R

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout/Design
Montering
Användningsområden
Testsystem/Överklockning
Prestandatester
Slutsats


Tack till ASUS som gjorde denna recension möjlig.

24/06-04 | Niclas Alfinson | nizenco(alfakrull)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Slutsats

ASUS Pundit-R kan vare en mycket bra grundstomme för en dator, om man vet vad man skall använda den till. Är man ute efter en liten, enkel och tyst dator för icke grafikkrävande applikationer är den en mycket bra val. Även som HTPC eller någon annan form av multimediamaskin passar den ypperligt, men den enda reservationen för placeringen av SPDIF-kontakten. Det är heller inte så svårt att installera alla komponenter i datorn, trots att den är mycket liten. Följer man bara manualen noga så är hela installationen över snabbare än man tror. Även priset är ganska humant, runt 2000 SEK med moms får man betala vilket kanske låter mycket. Men när man jämför vad ett chassi, nätaggregat, grafikkort, ljudkort, nätverkskort, och moderkort kostar löst, förstår man genast att det inte är så dyrt man först befarande. Ytterligare en fördel är ljudnivån. Vid vanligt arbete när processorn inte jobbar för fullt är datorn nästan helt tyst.

Men allt är inte dans på rosor, utan även Pundit-R har en del missar. De största missarna tycker vi är att man valt två stycken PCI-platser, istället för en AGP- och en PCI-plats. Dessutom hade två stycken SATA-platser gjort att man känt sig betydligt mer framtidssäker än vad man gör nu. En annan miss tycker vi är att det finns väldigt få inställningsmöjligheter i BIOS, man kan nästan tro att det är en dator från Dell/HP/Compaq man sitter vid. Hade man kunnat ändra spänningar och klockfrekvenser hade man med ett enkelt handgrepp kunnat minska värmeutvecklingen från processorn radikalt. Den sista saken vi tänkt klaga på är prestandan. ASUS Pundit-R presterar på inget sätt dåligt, men i jämförelse med vårt referenssytem ser vi enorma skillnader. Hade vi istället installerat en snabbare processor hade skillnaden minskat markant i processorkrävande applikationer, men grafikprestandan från det inbyggda grafikkortet går inte göra så mycket åt tyvärr.

Om man inte tänkt spela de nyaste spelen, eller göra något annat tungt rent grafikmässigt kommer ASUS Pundit-R med stor sannolikhet passa perfekt. Den är elegant, liten, lättjobbad och kostar inte en förmögenhet

Fördelar Nackdelar
Utseendet. Saknar AGP-plats.
Storleken. Enbart en SATA-kontakt.
Ljudnivån. Bristande BIOS-inställningar.
Enkel montering.
Priset.« Föregående  


24/06-04 | Niclas Alfinson | nizenco(alfakrull)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!