Innehåll

ABIT DigiDice

Inledning
Specifikationer
Förpackningen
Layout/Design
Montering/Installation
Användningsområden
Prestanda/Multimedia
Slutsats


Tack till ABIT som gjorde denna recension möjlig.

11/11-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

För bara några år sedan var datorlådor stora, klumpiga, fula och naturligtvis, beiga. Inget annat fanns på marknaden och ingen hade ens kommit på tanken att göra något annat. I stora drag kan man säga att det hela vände när Apple lanserade sin Imac, den var snygg, den var djärv och den var framförallt ovanlig. Idag kan man hitta de mest underliga datorlådor på marknaden, stora, små, röda, gröna, fyrkantiga, runda och så vidare. Produkten vi idag skall ta oss en titt på är DigiDice från ABIT. Denna produkt är en liten och absolut ingen beige låda utan en silvrig sådan. Dock är inte enbart utseendet ett försäljningsargument, DigiDice:en har även vissa multimediafunktioner och andra mycket intressanta egenskaper. Exempel på dessa är den medföljande fjärrkontrollen, OTES-kylningen, frontratten och frontknapparna med mera. Är denna produkt ett alternativ för den ordinarie tråkiga datorlådan?

Specifikationer

Specifikationerna för produkten ser ni i tabellen här under:

Chipset 865G tillsammans med ICH5.
Revisionsnummer 1.0.
BIOS-version 1.3.
AGP-platser AGP 8X (bakåtkompatibel med AGP 4X).
PCI-platser 1 styck.
Minnesstandard DDR400/333/266, två stycken platser för maximalt 2 GB.
3,5”-platser 2 stycken.
5,25”-platser 2 stycken.
IDE-standard 2 stycken ATA100-kanaler.
SATA-standard 2 stycken SATA150-kanaler.
Grafikkort Intel Extreme Graphic 2.
Nätverkskort 10/100 Mbit genom Realtek RTL8101L.
Ljudkort 5.1-kanalsljud genom Realtek ALC650.
USB-portar 4 stycken USB 2.0-portar (två bak, två fram).
Frontpanel Ja, innehållande 2 av de 4 USB-portarna och kontakter för Firewire, MIC och hörlurar.
Dimensioner 307 x 215 x 255mm (B x H x D).
Nätaggregat 200 W.
Pris Runt 3500 med moms.
Övrigt LCD-display i fronten tillsammans med snabbstartsknappar, 6-in-1-minneskortsläsare, och en ratt som används till LCD-displayen, stöd för GAT.

Genom att enbart titta på specifikationerna för den är produkten ser den mycket trevlig ut. Vi har ett kraftfullt litet moderkort placerat i ett chassi med stora möjligheter.

De integrerade enheterna duger till det mesta, dock är grafikkortet ingen höjdare om man vill använde det till tyngre grafikkrävande applikationer. Detta är dock inget problem med tanke på att det finns en AGP 8X-port ledig. Dessutom kan man om man vill installera att grafikkort som tar upp hela två stycken kortplatser, till exempel ABIT Siluro FX5900 vilket är mycket ovanligt i liknande produkter. Ljudkortet och nätverkskortet duger även de till vardagligt bruk och bättre behövs egentligen inte om man inte har exceptionellt högra krav.

Utbyggnadsmöjligheterna är goda med både SATA- och IDE-portar, fyra stycken USB-portar och diverse andra in-/utgångar, både fram och bak på lådan. Men det mest framträdande med lådan när man ser den är LCD-displyen, ratten och den ringa storleken.

LCD-displayen har en blå bakgrundsbelysning när den är igång vilket ser exklusivt ut. Dessutom kan den när datorn är igång och rätt program är installerade visa information om själva datorn så som temperaturer, fläkthastighet och liknande. LCD-displayen sköts med en aluminiumratt som är placerad precis under den vilket gör det hela mycket enkelt.

Storleken är en av de mest intressanta sakerna, lådan är mycket liten och kan i princip placeras var som helst utan större problem. Detta tillsammans med sitt utseende gör att man kan placera den på platser som tidigare vad helt omöjligt, såsom vardagsrum, kök och liknande.

Något underligt är att ABIT enbart valt att inkludera en PCI-port trots att det rent praktiskt är möjligt att ha två. Enligt dem själva är detta gjort eftersom det är tänkt att man skall använda ett grafikkort som tar upp två kortplatser. Men en andra PCI-plats hade inte varit speciellt svårt att inkludera och då hade man kunnat ha två PCI-kort installerade samtidigt som ett grafikkort om det sistnämnda enbart tar upp en kortplats.


  Nästa sida »


11/11-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!