Innehåll

Northern Star Xen 201

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Utsidan
Menysystem
Ljudkvalité
Radio
Inspelningsfunktion
Filöverföring
Slutsats


Tack till yellowexpress som gjort denna recension möjlig.

15/09 -04 | Jonas Lundh | lundh((at))64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Att mp3-spelare är här för att stanna är det nog inte många som tvekar om. Filtyperna som de kan spela kan komma att ändras med tiden men kategorin små digitala bärbara musikspelare kommer att finnas kvar under en lång tid. Att dessa spelares popularitet ökar har inte passerat elektroniktillverkarna obemärkt och allt fler ger sig in kampen om marknadsandelarna.

Senast i raden av tillverkare är Northern Star som med sin Xen 200-serie tar sitt första steg in på marknaden. Ett företag som även har Plasma- och LCD-TV i sitt sortiment. Fokus har lagts på spelarens fysiska storlek och spelaren finns i modeller upp till 512 MB. Modellen vi har fått chansen att testa är Xen 201 som är 128 MB varianten.

Specifikationer

Storlek:75 x 35 x 19 mm
Vikt:40 g utan batterier
Minne201: 128 MB
202: 256 MB
205: 512 MB
FormatMP3, WMA och ASF
FM-radio:Ja
S/N:90dB
Radio: 55dB
Ljudinspelning:Inbyggd mikrofon
Linjeingång
FM-radio
Batteri:2 st. AAA
Batteritid:16 timmar
Anslutningar:Mini-USB (ansluter som Mass Storage)
3,5 mm hörlursutgång
3,5 mm linjeingång
Pris:1495 kr

Det finns ett par speciella egenskaper på spelaren. Linjeingången för att spela in ljud från externa källor är en av dem. Den kan bland annat användas som ingång för en extern mikrofon om den inbyggda inte räcker till. Andra användningsområden kan vara att spela in från en stereo via en hörlursutgång.

En annan något annorlunda lösning är batterierna, istället för ett AA eller ett inbyggt batteri drivs spelaren av två mindre AAA-batterier. Om detta är en bra lösning eller ej låter vi vara osagt men det ger tillverkaren möjlighet att göra spelaren tunnare medan batterierna fortfarande är utbytbara.

I övrigt är spelaren utrustad med en normal uppsättning funktioner. Överföringen går via USB 1.1 vilket räcker för 128 MB men kan möjligtvis vara på gränsen till långsamt om spelaren är utrustad med 512 MB minne. Men med musiken väl på plats i spelaren ska det inte vara några problem att driva även lite mer tungdrivna hörlurar. Uteffekten är på hela 20mW per kanal.

I förpackningen

Till spelaren medföljer ett par hörsnäckor, ett halsband för att hänga spelaren runt halsen, en 3,5 mm ljudkabel (hane till hane), en manual och till sist en CD-skiva med drvrutiner och överföringsprogram till windowsversioner som inte har stöd för USB Mass Storage.

Manualen, som är i samma storlek som ett fodral till en cd-skiva, är tydlig och går genom de flesta steg i användandet av spelaren. Allt från hur menysystemet är organiserat till hur windowsprogrammen fungerar är inkluderat.


  Nästa sida »


15/09 -04 | Jonas Lundh | lundh((at))64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!