Innehåll

Asetek Waterchill vs Swiftech H20-8501

Inledning
Specifikationer
I förpackningarna
Vattenblocken
Radiatorerna
Pumpsystem & slangar
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Asetek och Swiftech som gjorde denna recension möjlig.

17/11-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Resultat

Då var det dags för den kanske intressantaste delen av denna recension, nämligen del då vi testar paketens kylningsförmågor. Följande testsystem användes:
  • Processor: AMD Athlon XP 2500+ (1,83 GHz)
  • Moderkort: Abit NF7-S (nForce2 Ultra 400)
  • Grafikkort: Albatron GeForce 4 Ti4200 128 MB Turbo
  • Chassi: "Öppet system" utan chassi
  • Nätaggregat: Chieftec 360 W

Rumstemperaturen uppmättes till 26 grader Celsius.

För att testa kylningslösningarnas kylningsförmågor kördes programmet Prime95 i en timme eller tills processor-/nordbryggetemperaturen stabiliserat sig. För att testa grafikkortets temperatur under belastning användes benchmarkingprogrammet 3DMark03. För att avläsa processortemperaturen användes en lös temperatursensor monterad precis intill processorkärnan. Temperaturen från sensorn avlästes sedan med hjälp av en Vantec Nexus Multi-Function Panel. Hos grafikkortet var sensorn monterad på baksidan av grafikkortet, samma sak gäller nordbryggan. Under alla tester användes vanlig kiselbaserad kylpasta.

Asetek Waterchill testade i två konfigurationer: med radiatorfläkten på 12 respektive 7 V. Swiftech H20-8501 testades med en respektive två radiatorer (parallellt anslutna).

Vi börjar med att se hur de båda systemen klarade av att kyla processorn vid två olika frekvenser och spänningar: 2,0 GHz och 1,75 V, samt 2,2 GHz och 2,0 V.

Här ser vi att Waterchill (12 V) presterar lite bättre än H2O-8501 (1 radiator), men då ska man ha i åtanke att Waterchill-systemet låter betydligt mer. Dras spänningen på fläkten ner till 7 V presterar H2O-8501 något bättre, men skillnaden är endast någon grad. Används två radiatorer med Swiftech-systemet så presterar det helt klart bäst.

Vi går vidare och tittar på hur systemen klarar av att kyla vårt grafikkort, ett GeForce 4 Ti4200 vars kärna kördes i 300 MHz.

Här presterar paketen i princip likvärdigt, men ska vi kröna en vinnare så blir det Swiftech-systemet utrustat med två radiatorer.

Sist men inte minst tittar vi på nordbryggans temperatur vid två olika frekvenser och spänningar.

Här ser vi inga nämnvärda skillnader paketen emellan.

Ska vi sammanfatta det hela så presterar paketen mer eller mindre identiskt, i varje fall i grundutförandet. Det märks att Swiftech-paketets svaga punkt är radiatorn; kompletteras H2O-8500 med en extra radiator presterar det bättre än Asetek-paketet, oavsett vilken spänning dess fläkt kördes i.

Slutsats

I början av denna recension diskuterade vilka tre kriterier som ett vattenkylningspaket i samma prisklass som de testade paketen bör hålla, och vi kom fram till tre saker.

Det första kriteriet var att paketen skulle vara lättmonterade. Det har Waterchill uppfyllt nästintill fullständigt, dock med ett stort undantag. Radiatorn som följer med är mycket svår att placera, i varje fall i ett normalstort chassi. H2O-8501-paketet å andra sidan är ganska svårmonterat, men i gengäld är radiatorn betydligt lättare att finna en lämplig plats för. Således känns det svårt att säga vilket paket som verkligen är lättast att montera, och vi får säga att det blir oavgjort på denna punkt.

Nästa punkt gällde kylningsförmågan, och vi konstaterade att paket i denna prisklass bör prestera mycket bra. Båda paketen uppfyller detta, och faktum är att de presterar nästintill likvärdigt. Visst, använder man två radiatorer med Swiftech-paketet presterar det bättre, men då hamnar vi i en annan prisklass. Alltså, oavgjort på denna punkt också.

Den sista punkten gällde kompatibilitet; ett paket i denna prisklass måste erbjuda hög kompatiblitet. På denna punkt är Swiftech-paketet vinnaren, främst på grund av att dess radiator är lättplacerad i ett vanligt chassi, vilket inte är fallet med radiatorn som följer med Asetek-paketet.

Nåja, intuitivt skulle vi vilja avsluta denna recension med att kröna en vinnare, men som ni säkerligen förstår så är det mycket svårt med dessa paket. Båda paketen har sina fördelar och nackdelar, och det känns inte som något av dem sticker ut hakan. Personligen skulle jag välja Swiftech-paketet på grund av att det inger en mycket hög känsla av kvalité och har grövre slangdimensioner, men det känns inte som det är ett självklart val och därför får vi något sorgsna runda av med att konstatera att vi inte kunnat utnämna en vinnare i denna duell.

Asetek Waterchill

Fördelar Nackdelar
Utmärkt kylningsförmåga Svårplacerad radiator
Enkel monteringsprocess  

Swiftech H20-8501

Fördelar Nackdelar
Utmärkt kylningsförmåga Delvis svår monteringsprocess
Högt kvalitetsintryck (Obefintlig tillgänglighet)



« Föregående  


17/11-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!