Innehåll

Att bygga en pepparkaksdator

Inledning
Tips och Tricks vid bakandet
Nätaggregatet
DVD-läsaren och Hårddisken
Chassifläktarna
Chassit
Montering
Summering


19/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare versionChassit

Så var det slutligen dags att skapa den sista delen i vårt projekt, närmare bestämt chassit. Vi har valt att bygga ett mini-ITX-chassi av storleksmässiga skäl. Byggandet av chassit och tillhörande fläktar var tillsammans med moderkortet det mest tidsödande projektet. Att handskas med stora delar är inte helt enkelt, eftersom de lätt går sönder. Framförallt visade sig bakstycket vara den sköraste delen; fick göra om det tre gånger innan det blev bra.

Vi börjar med att tillverka framsidan av chassit. Till den behövs tre delar; en överdel , en mittdel och en underdel. Bitarna limmas ihop enligt bilden uppe till höger. Vi tillverkar sedan framsidan till den optiska enheten samt ett antal knappar av utskurna svarta och gröna vingummibitar; se ovan.

På baksidan av framsidan limmar vi sedan fast DVD-läsaren, hårddisken och den främre chassifläkten. För att minska risken för att DVD-läsaren och hårddisken lossnar har vi även tillverkat ett antal mindre pepparkaksbitar från tidigare misslyckade försök. Dessa har limmats fast under de båda enheterna.

Uppe till höger ses chassits baksida. Den har försetts med fyra hål; ett för nätaggregatet, ett för de två 60 mm-chassifläktarna och två för grafikkortens bakstycken. Var mycket försiktig vid förflyttning av bakstycket; det går lätt sönder.

När bakstycket är färdigtillverkat limmar vi på fläktarna och grafikkortets bakstycken. Vi förser även de sistnämnda med två DVI-utgångar gjorda av Bassett-godisbitar; se ovan. Nedan ser vi resterande delar som behövs för att bygga ihop chassit, tillsammans med fram- och bakstycket.« Föregående Nästa sida »


19/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare versionDiskutera denna artikeln i vårt forum!