Innehåll

Intel - Allt nytt, allt bättre?

Inledning
LGA775
Kylning
Intel 925X, 915G, 915P, 915GV
ICH6
Gigabyte 8GPNXP Duo
DDR2
Corsair TWIN2X1024-5400C4PRO
PCI-Express
ATI och NVIDIA
Gigabyte NX59128D
ATX12V 2.0
Antec NeoPower 480 W
Prestandatester
Framtiden/Slutsats


12/08-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Gigabyte 8GPNXP Duo

Moderkortet vi fick levererat till den här artikeln kommer från Gigabyte och är baserat kring Intels 915P-krets, och moderkortet använder sig av ICH6R-sydbryggan. Produkten i fråga har modellnamnet 8GPNXP Duo och har en hel del intressanta funktioner.

Det mest intressanta på det här moderkortet är att det har stöd för både DDR- och DDR2-minnen. För den som vill uppgradera en redan befintlig dator är det då möjligt att flytta med sina befintliga minnen (förutsatt att man använder sig av DDR-minnen idag) för att vid ett senare tillfälle köpa DDR2-minnen. DDR-platserna är fyra stycken vid antalet, och det finns två platser för DDR2-minnen. Dock kan man inte använda båda typerna minnen samtidigt.

Gigabyte har även satsat på bakåtkompatibilitet genom att integrera en GigaRAID ITE 8212F-krets vilket ger ytterligare två IDE-kanaler, som dessutom har stöd för RAID 0, 1 och 0+1. Vissa hade kanske hellre sett fler SATA-portar än de fyra som är kopplade direkt till sydbryggan. Men för de som redan har ett flertal IDE-hårddiskar är de extra IDE-kanalerna troligen något som kommer uppskattas.

Fler intressanta funktioner är DPS, Intel HDA, FireWire 800 (1394b), dubbla nätverkskort, Dual BIOS och mycket mera. DPS (Dual Power System) är ett extra kort man monterar direkt på moderkortet som skall försäkra att processorn får den ström den behöver. Detta kan mycket väl vara en intressant funktion när processorerna börjar nå en hastighet på runt 4 GHz och dra en hel del ström. Men i dagsläget ser vi ingen nytta med den. Vi märkte ingen som helst skillnad med och utan DPS-modulen i vårt system, inte ens vid överklockning.

Intel High Definition Audio har moderkortet stöd för via Realteks nya ALC880. Via denna får man alla de nya funktioner som Intel HDA introducerar, förbättrad ljudkvalité, 8-ljudkanaler, ”jack-sensing”, stöd för flera ljudströmmar och så vidare. Rent ljudmässigt är Intel HDA tillsammans med ALC880 som natt och dag gentemot den äldre AC97-standarden.

FireWire 800 är den nya specifikationen för FireWire vilket dubblerar överföringshastigheten från 400 Mbit till 800 Mbit. Nu kan man alltså få hela 100 MB/s som överföring från sina externa hårddiskar vilket gör att det inte längre är gränssnittet som är flaskhalsen när man kopplar in en extern hårddisk. Dock har det inte en allt för stor betydelse med dagens hårddiskar, eller om man bara har en extern hårddisk. I våra egna tester (med en Lacie D2 250 GB) fick vi en ökad överföringshastighet på ungefär 3-5 % när vi bytte gränssnitt från FireWire 400, till 800, alltså ingen större ökning.

Eftersom Intels sydbrygga med inbyggd WiFi inte än finns att tillgå har Gigabyte valt att helt enkelt skicka med ett externt WiFi-kort med stöd för 802.11g. Lite tråkigt är dock att kortet använder sig av PCI-porten, och inte av den nya PCIe-porten. Vill man använda sig av det medföljande WiFi-kortet har man alltså endast en PCI-plats kvar för att flytta över sina äldre tillbehör.

Rent layoutmässigt ser moderkortet relativt ordinärt ut. Det som är mest uppseendeväckande är naturligtvis de nya PCIe-portarna, och avsaknaden av AGP-porten. De sex minnesplatserna väcker även dem en del uppmärksamhet, tillsammans med den nya processorsockeln. Men vi hittar även fler nyheter på moderkortet, bland annat infinner sig den nya 24-pinnars ATX-kontakten precis under minnesplatserna, det sitter en kylfläns på sydbryggan vilket tidigare har varit väldigt ovanligt, och så har vi monteringsplatsen för DPS-modulen.

På nordbryggan sitter det som standard ingen fläkt utan bara en stor kylfläns. Men för den som vill överklocka finns det möjlighet att montera en medföljande fläkt, smart Gigabyte!

Runt processorsockeln är det ovanligt rent, och det finns gott om plats runt den. Detta har naturligtvis att göra med att Intels originalkylare som är väldigt stor, och de kommande tredjepartskylarna kommer troligen vara ännu större, men som det ser ut nu bör även de passa utan några problem.

Den enda nackdelen med layouten är att IDE-kontakten som är kopplad direkt till sydbryggan sitter väldigt dumt till. Om man har ett grafikkort installerat är det omöjligt att rycka ur eller för den delen installera en IDE-kabel eftersom den sitter rakt bakom PCIe-16x-porten. Problemet är att Gigabyte inte hade kunnat placera den på någon annan plats. Flyttas den uppåt slår den i minnesplatserna, och precis nedanför sitter SATA-kontakterna och en hel hög med andra kontakter.

Till en början med hade vi stora problem med överklockningen, vi kom aldrig över 215 MHz på systembussen hur vi än gjorde. Efter ett tag fick vi dock ett nytt BIOS och vi lyckades få upp vår 2,8 GHz i hela 3,6 GHz utan några som helst problem (en systembuss på 255 MHz). Allt över detta gjorde att processorn överhettade (under överklockningstesterna var det ungefär 30 C i rummet).

Det största felet med Gigabyte 8GPNXP Duo är placeringen av IDE-porten, i övrigt är det ett mycket genomtänkt och intressant moderkort. Det fungerar som det skall göra, och använder sig av alla nya funktioner som Intel introducerade i sin 915P-krets.


« Föregående Nästa sida »


12/08-04 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!