Innehåll

Grafikkortsroundup, April 05

Inledning
ASUS GeForce 6800 Ultra
Gigabyte Radeon X700
Gigabyte Radeon X800 XL
Point of View GeForce 6800 Ultra
PowerColor Radeon X800 XT
PowerColor Radeon X850 XT
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Slutsats

Tack till ASUS, Gigabyte, och Green Computer, som gjorde denna recension möjlig.

08/04-05 | Niclas Alfinson | niclas@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


PowerColor Radeon X850 XT

Det andra grafikkortet från PowerColor är ett av de snabbaste på marknaden och är baserat kring ATIs X850 XT-krets. Denna lanserades så sent som i december förra året. Som tur är har problemet med tillgången av kretsar inte varit lika illa som det var i somras efter lanseringen av X800-serien. Men än en gång visade PowerColor att man kunde leverera grafikkort snabbt efter en lasering av en ny krets.

Specifikationer

Modellbeteckning PowerColor R48-TD3.
Chip ATI Radeon X850 XT, R480.
GPU-hastighet 520 MHz.
Minneshastighet 540 MHz [1080 MHz DDR].
Minnesbuss 256 bitar.
Minnesmängd 256 MB.
Minnestyp GDDR3.
Utgångar DVI, VGA och TV-ut.
Pris Cirka 4000 SEK.
Övrigt Stöd för HDTV via komponentsignal.

X850-serien lanserades samtidigt som X800 XL i december förra året. Detta är en så kallad refresh, alltså en uppdatering, av de tidigare korten i X800-serien. Det har inte tillkommit några nya funktioner eller liknande, utan det är enbart en finputsning av en redan tillgänglig produkt. Här är det främst klockfrekvenserna som har förändrats. Ytterligare en nyhet med X850 var dock möjligheten att utrusta grafikkorten med dubbla DVI-kontakter, vilket också PowerColor har tagit till vara genom vissa kort. Det vi fick levererat till oss hade dock den vanliga utformningen med en VGA- och en DVI-kontakt.

I den versionen av PowerColor X850 XT som vi testar idag saknas stöd för video-in, Men det finns en exakt likadan produkt där denna funktion finns. Denna heter R48-TVD3 och kostar några hundralappar mer (R48-TVD3 har också dubbla DVI-kontakter utöver video-in-funktionaliteten).

Prismässigt ligger kortet relativt bra till. Det är billigare än Nvidias 6800 Ultra, och kostar enbart några kronor mer än föregångaren X800 XT.

I förpackningen

Precis som med X800 XT-versionen från PowerColor leverereas deras X850 XT-grafikkort i en kvadratisk låda. Dess utseende och funktion är exakt samma, dock med en annan färgsättning.

Följande skickas med förutom grafikkortet:

 • En manual.
 • En manual till Pacific Fighters.
 • Fyra cd-skivor med drivrutiner och programvara.
 • En el-adapter.
 • En DVI till VGA-adapter.
 • En S-VHS till komposit-adapter.
 • En kort S-VHS-kabel.
 • En kort komposit-kabel.
 • En HDTV-adapter.
 • Likheterna mellan de båda PowerColor-korten slutar inte enbart vid namnet eller utseendet på förpackningen, även tillbehören är till stor del lika, exempelvis medföljer samma typer av adaptrar och kablar. El-adaptern som medföljer kräver dock att man kopplar in hela två stycken molexkontakter, istället för en som hos X800 XT-kortet. Detta beror helt enkelt på att X850-korten kräver betydligt mycket mer ström än de äldre korten.

  HDTV-adaptern kopplas direkt in i TV-ut-kontakten för att sedan grenas ut i de tre komponent-kontakterna. I samma kontakt kan man koppla in adaptern som gör det möjligt att skicka ut en komposit- istället för en S-VHS-signal.

  På de medföljande cd-skivorna hittar vi en hel del mjukvara. Det enda spelet som medföljer är Pacific Fighters, en flygsimulator som lanserades sent förra året. Programmen som PowerColor skickar med är fler till antalet, men inte lika udda som spelet utan det är samma som de flesta andra tillverkare har valt att skicka med, PowerDVD 5, PowerProducer 2.0 Gold, PowerDirector 3.0 SE+, Power2Go 3.0 och Medi@show 2.0 SE, alla från CyberLink. Med andra ord har PowerColor gjort precis samma sak som ASUS i det här fallet, skickat med mjukvara för videoredigering trots att grafikkortet inte har stöd för video-in. Dock finns det en förklaring i detta fall. Som redan nämnts finns det en version av det här grafikkortet med video-in, så man skickar med samma mjukvara till båda grafikkorten.

  Manualen till grafikkortet är av den vanliga typen. Den går snabbt igenom den fysiska installationen av produkten för att sedan förklara vad de olika valen i mjukvaran är till för. Även i detta fall är manualen inte på svenska, utan på engelska med enkla illustrationer så att de flesta utan problem skall kunna nyttja den.

  Layout & kylning

  Även det här kortet är byggt mer eller mindre helt och hållet på referensdesignen. Den enda förändring som gjorts är att PowerColor har bytt ut den ena DVI-kontakten med en VGA-kontakt, samt att det sitter ett stort klistermärke på själva kylaren som gör reklam för spelet Pacific Fighters. I övrigt har inga förändringar gjorts vare sig på kretskortet eller på kylningen.

  X850 XT-kortet är det första kortet som via referens från ATI tar upp två kortplatser. Denna ”synd” har tidigare varit förunnad Nvidia, men nu har alltså även ATI börjat med detta. I praktiken är detta dock inget större problem eftersom det är få personer som nyttjar alla expansionsportar i datorn. Problemet är dock att en stor kylning ofta gör det tydligt att kortet ger ifrån sig en stor mängd värme, och X850 XT-korten är inget undantag. ATI har tidigare varit kända för att göra energisnåla produkter, men med detta kort har man gjort en helomvändning, och genererar till och med mer värme än vad 6800 Ultra-korten gör.

  Vad gäller kylningen är den som redan nämnts stor. ATI har också precis som Nvidia valt att använda sig av en radialfläkt som förflyttar luften längs med grafikkortet för att få ett stabilt energiflöde över det. Fläkten ger också ifrån sig ganska mycket ljud, faktum är att detta är det mest högljudda kortet av alla i detta test. Hur ATI har gått från att vara tystast till mest högljudda är för oss en gåta, men ändock ett sorgligt faktum.


  « Föregående Nästa sida »


  08/04-05 | Niclas Alfinson | niclas@64bits.se

  Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

  Diskutera denna recensionen i vårt forum!