Innehåll

Roundup av Athlon 64-moderkort

Inledning
AMD Athlon 64
K8T800 / nForce 3 150
ABIT KV8-MAX3
Albatron K8X800 Pro II
Epox EP-8HDA3+
FIC K8-800T
Gigabyte GA-K8VNXP
MSI K8T Neo-FIS2R
Shuttle AN50R
Soltek K8AV2-RL
Överklockning
Testsystem
Prestandatester
Slutsats


13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Epox EP-8HDA3+

Epox har länge varit känt bland entusiaster för att göra bra moderkort, framförallt överklockningsmässigt. Kortet är riktigt välutrustat och innehåller massa spännande funktioner. Klarar Epox-kortet av den hårda konkurrensen i det här testet eller hamnar det blekt och sorgset längre ner i fältet?

Specifikationer

Processorstöd Sockel 754-baserade, Athlon 64.
Nordbrygga VIA K8T800.
Sydbrygga VIA VT8237.
Revisionsnummer 1.0.
BIOS-version 12/02/03.
Maximal systembuss 250 MHz.
Vcore Upp till 1,75 V.
Vmem Upp till 2,8 V.
PCI-platser 5 stycken.
AGP-platsen AGP PRO 8X (bakåtkompatibel med AGP 4X).
Minnesplatser 2 stycken.
Minnesstandard Single Channel DDR200/266/333/400.
Maximal minneskapacitet 2 GB.
IDE-standard 2 stycken ATA-133-kanaler.
USB-portar 2 stycken.
Ljud 6-kanalsljud (VIA VT1616).
Nätverk 3Com Marvell 1Gbit och VIA VT16103 (100 Mbit).
Serial ATA (SATA) 6 stycken SATA-150-portar, (VT8237 och Silicon Image Sil3114C ).
RAID Ja, RAID 0 och RAID 1
Övrigt RAID 5 och RAID 10 utlovas vid en senare BIOS-uppdatering, AMD Cool’n’Quiet.
Pris Cirka 1400 SEK.

Det här moderkortet har i princip allt det som ett entusiastkort idag skall ha, SATA-RAID, 1 Gbit-nätverksanslutning och så vidare. Något speciellt med det här kortet är dock de dubbla nätverksanslutningarna och det utlovade RAID 5- och RAID 10-stödet som skall komma inom kort. De sex stycken SATA-portarna bör både räcka och bli över. Det bör inte vara allt för många som använder fler än sex stycken SATA-portar idag. När det utlovade RAID 5-stödet kommer blir det här kortet extra intressant eftersom det idag inte är allt för många moderkort som har stöd för RAID 5 utan extra expansionskort. Dock är de två minnesplatserna lite väl lite, tre stycken hade varit helt klart önskvärt och det är väl egentligen det enda vi tycker det här moderkortet saknar rent funktionsmässigt.

I förpackningen

När lådan öppnas hittar man följande:

  • 2 st. ATA-kablar.
  • 1 st. floppy-kabel.
  • 2 st. SATA-kablar.
  • 2 st. strömkabelsadaptrar för en SATA-enhet.
  • 1 st. bakplåt med en spelport och en SATA-kontakt.
  • 1 st. I/O-plåt.
  • 2 st. CD-skiva med drivrutiner och program.
  • 2 st. disketter med drivrutiner till båda SATA-kontrollerna.
  • 1 st. Quick Installation Guide.
  • 1 st. moderkortsmanual.
  • 1 st. manual till Silicon Image Sil3114C-kretsen.

Tillbehören är ingenting att hurra över. Det finns dock en godbit och det är bakplåten. Den externa SATA-kontakten är intressant på så sätt att man kan använda sig av den nya standarden eSATA. Dock kan man inte använda en vanlig hårddisk som en extern sådan eftersom det inte finns någon molex-kontakt i bakplåten. På samma bakplåt sitter det också en spelport vilket de med äldre spelkontroller antagligen uppskattar. Vi hade dock hellre sett att det suttit en molex-kontakt på spelportens plats.

Vi tycker dock att Epox borde ha skickat med några fler SATA-kablar med tanke på att det finns hela sex stycken portar på moderkortet. Dessutom hade det inte varit fel om de ATA-kablar som skickas med moderkortet hade varit rundade.

Layout och integrerade funktioner

Själva kretskortet som alla komponenter är monterade på har den gamla hederliga färgen grönt. Förr i tiden var nästan alla kretskort gröna eller gula, men idag är den färgen mycket ovanlig. Men Epox har valt att fortsätta med den gröna färgen, och eftersom de flesta tillverkare har övergått till någon annan mer udda färg gör det att Epox trots det står ut i mängden. På denna gröna grund sitter det sedan mörklila, gula, vita och svarta kontakter av diverse slag. Epox har med andra ord inte gjort som en del andra tillverka och gjort så moderkorten ser ut som en clownutstyrsel.

Precis som på ABIT-kortet är ATX- och ATX12V-kontakten placerade bredvid varandra. Detta förenklar naturligtvis kabeldragningen en hel del. De är placerade i moderkortets övre vänstra hörn vilket även det är ganska udda.

En sak som däremot inte är normalt om man tar sig en titt på äldre moderkort med sockel 478- eller sockel A-anslutning är placeringen av nordbryggan. På det här specifika kortet är den placerade precis till vänster om processorn. Men tar man sig en titt på moderkort till Athlon 64 ser man att ett flertal tillverkare har valt att placera nordbryggan på den här platsen, så någon vits med den här placeringen måste det finnas. På nordbryggan sitter en relativt liten fläns, nordbryggan kyls alltså passivt och ingen fläkt är nödvändig. Vi har sett att en hel del av korten vi testar kyler nordbryggan passivt så det verkar som att K8T800 inte avger speciellt mycket värme.

Som redan nämnts är minnesplatserna enbart två till antalet och till höger om dem är de faktiskt helt tomt, inte en enda kontakt. IDE-kontakterna är istället nedflyttade en bit och sitter precis under. I det här hörnet hittar man också floppy-kontakten, hela sex stycken SATA-kontakter, sydbryggan och diverse annat smått och gott. Tar man sig en närmare titt ser man också en display som kan användas vid felsökning. Istället för att moderkortet skall avge diverse ljud när något är fel visar den här displayen tecken som man sedan med hjälp av en lista i manualen kan tolka och ta reda på vad det betyder. En intressant sak vi ser är att kontakten för front-funktionerna är färgkodad precis som den är på Gigabyte-kortet, snyggt Epox!

I/O-portarna på baksidan ser ganska normala ut. Bland dem hittar vi två PS/2-portar, två COM-portar och en LPT-port. Vi ser också fyra stycken USB 2-portar, hela två nätverksanslutningar och fem in-/ut-gångar tillhörande ljudkortet.


« Föregående Nästa sida »


13/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!